Przepis na tropikalny tort malibu

25 Kwietnia 2009

Jego fantastycznie egzotyczny smak będzie wodził cię na pokuszenie!

Przepis na tropikalny tort malibu

Tropikalny tort malibu to prawdziwa gratka dla miłośniczek słodkości i rozkoszy podniebienia. Owszem, wymaga odrobiny pracy, ale jego smak jest wart każdego poświęcenia. Możesz poczęstować nim gości lub… schować tylko dla siebie i raczyć się nim przez cały tydzień!

Składniki:

Ciasto: 7 jajek, ¾ szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa: 1 litr kwaśnej śmietany, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, sok z połowy cytryny, 100 ml likieru Malibu, tabliczka białej czekolady.

Przygotowanie:

Ciasto: Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę, dodając cukier - łyżka po łyżce. Następnie do powstałej masy dokładaj po jednym żółtku i ubijaj. Powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj drewnianą łyżką, starając się napowietrzyć ciasto. Wlej je do formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zajmij się przygotowaniem masy.

Masa: Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem, a pod koniec dodaj sok cytrynowy, rozpuszczoną żelatynę oraz likier Malibu i ubijaj dalej.

Z upieczonego biszkoptu wykrój kwadrat i przekrój w poprzek, aby powstały dwie warstwy. Pierwszą posmaruj kremem i posyp startą czekoladą. Połóż wierzchnią warstwę i pokryj resztą kremu, także po bokach. Udekoruj białą czekoladą oraz tropikalnymi owocami - takimi, które lubisz najbardziej.

Zobacz także:

Przepis na sorbet różany

Przepis na… idealną miłość!

Strony

Komentarze (41)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz