Przepis na TARTINKĘ z jajkiem i ŻURAWINĄ (Pyszne śniadanko dla porannych łasuchów!)

28 Listopada 2012

Zacznij dzisiejszy dzień ze smakiem!

tartinka z jajkiem i żurawiną

Zapomnij o nudnych, pozbawionych wyrazu śniadaniach. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być sycący, pożywny, a przy tym smaczny. Wszystkie te kryteria spełnia pyszna tartinka z jajkiem i żurawiną, która nastroi cię pozytywnie na cały poranek.

Smacznego!

Tartinka z jajkiem i żurawiną (Źródło: acozykitchen.com)

Składniki:

Sos żurawinowy: 1/2 szklanki mrożonych żurawin, 1 łyżka białego cukru pudru, 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 pomarańcza

Tartinka: oliwa z oliwek, 3 listki szałwii, sól, 1 por, 1 łyżka niesolonego masła, 1 duże jajko, pieprz, 1 kromka chleba

Przygotowanie:

1.Do małego rondelka wrzuć żurawinę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i imbir. Wyciśnij również sok z pomarańczy i dolej go do pozostałych składników. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj ją przez 3-5 minut, póki nie osiągnie konsystencji dżemu.

2.Na patelni rozgrzej kilka kropli oliwy z oliwek. Następnie podsmaż na niej liście szałwii – po 30 sekund każdą stronę. Szałwię odłóż na ręczniki papierowe i posyp je solą.

3.Na tej samej patelni podsmaż następnie pokrojonego w kostkę pora. Dodaj do niego 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Zdejmij patelnię z ognia po 10 minutach.

4.Następnie usmaż jajko tak, by białko było ścięte, a żółtko płynne.

5.Podgrzej chleb (w mikrofalówce lub na patelni). Posmaruj go sosem żurawinowym, posyp duszonymi porami i liśćmi szałwii. Na wierzchu ułóż jajko. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 22:22:00

No przecież zawsze na sniadanko w mojej lodowce znajduje się :1/2 szklanki mrożonych żurawin, 1 łyżka białego cukru pudru, 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 pomarańcza oliwa z oliwek, 3 listki szałwii, sól, 1 por, 1 łyżka niesolonego masła, 1 duże jajko, pieprz, 1 kromka chleba

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 14:42:56

Wyobraź sobie są sklepy, a jak nie ma się czasu RANO na pójście do owego, to można dzień wcześniej pójść :) Ludzie idą za bardzo na łatwiznę i jedzą pospolite rzeczy z lenistwa... BAWMY SIĘ JEDZENIEM I UROZMAICAJMY NASZĄ DIETĘ!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 17:35:08

jak można z rana zjeść pora? powiedzcie mi?? no jak???

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 00:08:48

anglicy jedzą fasolę na śniadanie więc por jest całkiem lajtowy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 17:12:57

to bruschetta nie tartinka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 08:20:24

to nie jest tartinka. tartinki to kanapeczki na jeden kęs, serwowane na imprezach.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 09:05:13

No to masz niezłe kęsy :O xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 15:34:08

Niekoniecznie kanapeczki na jeden kęs.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 06:07:25

Wygląda super, ale nie wyobrażam sobie, żeby w dzień powszedni, kiedy spiesze sie do pracy, spędzać około 15 minut w kuchni na robieniu śniadania...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 13:30:24

dokładnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-28 16:50:31

to można w weekend przecież sobie zrobić takie śniadanko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 01:16:51

albo po prostu wstać te 20 minut wcześniej. naprawdę wszystko się da, ja lubię takie śniadania sobie serwować nawet w tygodniu, można też wieczorem przygotować sobie wstępnie składniki, już zaoszczędzi się trochę czasu. przepis będę musiała wypróbować.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz