Przepis na świąteczne PIERNICZKI - bożonarodzeniowe pyszności miodowe dla całej rodziny!

18 Grudnia 2012

Zobacz, jak łatwo je przyrządzić!

świąteczne pierniczki

Zrób najbliższym niespodziankę i na Wigilię przygotuj pyszne, miodowe pierniczki. Gwarantujemy, że cała Twoja rodzina rozsmakuje się w tej pysznej przekąsce!

Świąteczne pierniczki

Składniki: 50 dag miodu; 15 dag cukru; 1 kg mąki pszennej; 4 jajka; 1 cytryna; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 torebki przyprawy do pierników; kostka margaryny

Wykonanie:

1. Roztop w rondelku miód i margarynę, a następnie wymieszaj z przyprawą do pierników.

2. 10 dag cukru zagotuj z 5 łyżkami wody i wlej do wcześniej powstałej masy z miodem.

3. Do całości dodaj utarte z cukrem żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dorzuć ubite na sztywną pianę białka i wszystko starannie wymieszaj.

4. Powstałe ciasto posyp niewielką ilością mąki, przykryj ściereczką i odstaw, aż stężeje.

5. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm, wytnij foremkami świąteczne kształty, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

6. Udekoruj pierniczki lukrem i posypką do dekoracji ciastek. Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (7)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

kdjvkfb
(Ocena: 5)
2012-12-22 11:18:54

a co z tą cytryną?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-18 17:47:39

jaki jest sens w podawaniu przepisu na pierniczki kilka dni przed świętami? będą niesmaczne. przecież ciasto musi trochę poleżeć. przynajmniej tydzień, a najlepiej pięć! tak samo z już upieczonymi ciasteczkami - lepiej smakują, jak poleżą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-18 18:05:49

nie zgodze sie z tym. znam wiele przepisow na rozne pierniki. najbardziej smakuja mi takie ze zmielonym orzechem laskowym. robi sie je od razu i ciasto tez piecze sie od razu. nie musi lezec, a pierniczki tez nie musza lezec sa tak samo smaczne w pierwszy dzien jak i w piaty.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-18 16:05:57

ile mniej więcej wyjdzie pierniczków z tego przepisu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Monia555
(Ocena: 5)
2012-12-18 16:34:01

z kilograma mąki, jakoś dużo ponad 100, chociaż to zależy jak duże kształty wycinasz :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-18 20:23:06

ok dziękuję ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-18 15:50:09

w tym roku zrobilam pierniki wlasnorecznie po latach kiedy to kupowalam gotowe. mam ladne plastikowe foremki. wyszly ladne ksztalty. mialam przepis tez z miodem troszke inny i szybszy niz jest podane tutaj. do lukru dodalam soku z cytryny ma lepszy smak i nie wyszedl taki twardy. co najwazniejsze pierniki mam kilkadni a nie sa twarde tylko mieciutkie, az sama jestem w szoku:) Wesolych Swiąt wszystkim:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1