Większość kobiet lubi przygotowywać na obiad zapiekanki. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ z reguły są to dania… idealne. Łatwo się je przyrządza, nie wymagają dużych nakładów finansowych i kilkugodzinnej pracy w kuchni, a poza tym smakują wybornie.
W związku z tym dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na słodką zapiekankę z cebulką. Palce lizać!
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 kg słodkiej cebuli, szklanka podgotowanego brązowego ryżu, 1/3 szklanki chudego mleka, kawałek wędzonego sera szwajcarskiego, szczypta soli, pieprz, ziele angielskie, starty parmezan, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
1.Pokrój wszystkie cebule w kostkę i podsmaż je na patelni, posmarowanej oliwą. Gdy nieco zmiękną, przełóż je do dużej miski.
2.Do cebuli wrzuć podgotowany ryż, mleko, ser szwajcarski, sól, pieprz i ziele angielskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp parmezanem.
4.Przykryj zapiekankę folią do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Piecz przez 30 minut.
5.Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!