Delikatna konsystencja i wyrazisty smak – zupa bananowa z chilli to oryginalny pomysł na jesienny lub zimowy podwieczorek. Po całym dniu w pracy czy na uczelni, takie rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie jest strzałem w dziesiątkę! Bananowa zupa z dodatkiem przypraw kusi egzotycznym smakiem i aromatem.
Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów,ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami, czosnkiem i mlekiem kokosowym.
W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!
Przepis na pikantną zupę bananową
Składniki:
• 800 ml wody
• 400 ml mleczka kokosowego
• 4 małe banany
• 6 łyżek sosu sojowego
• 3 łyżki oleju ryżowego
• ½ pęczka dymki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• Sól różowa himalajska
• Pieprz biały mielony Appetita
• Chilli mielone Appetita
www.theworldwidegourmet.com
Przygotowanie:
Dymkę umyj. Odkrój zieloną część i posiekaj, cebulki pokrój w krążki.
Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Obierz banany i pokrój na talarki. Olej rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, poczekaj aż się zrumienią i wlej wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Dodaj cukier, pieprz biały mielony Appetita i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.
Smacznego!
Pieprz biały mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Chilli mielone Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł