Przepis na pyszne ROGALIKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI (Są lekkie, smakują wybornie!)

21 Listopada 2012

Nie trzeba być wielkim łakomczuchem, żeby rozsmakować się w tych wspaniałościach.

rogaliki

Świeżo upieczone, chrupiące rogaliki może i nie są najlepszym pomysłem na dietę, ale kto by się im oparł? Tym razem mamy dla Ciebie ciekawą propozycję: poczęstuj swoich domowników delikatnymi croissantami z przepysznym czekoladowo-orzechowym nadzieniem...

Rogaliki z czekoladą i orzechami

Składniki:

gotowe ciasto francuskie (ok. 500 g), 2 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami, 1 jajko

Przygotowanie:

Gotowe ciasto pokroić w kwadraty o boku 10 cm i przekroić po przekątnej, aby powstały dwa trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć po kawałku czekolady i zwinąć ciasto tak, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu.

Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż croissanty dobrze się zarumienią

Smacznego!

Strony

Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

ddddd
(Ocena: 5)
2013-01-21 13:29:28

Ciasto francuskie można kupić praktycznie w każdym sklepie/supermarkecie... A po co przepis na ciasto francuskie skoro można kupić gotowe...^^ Być może oryginalne croissanty nie mają nadzienia w środku, ale po co wymyślać 150 tysięcy różnych nazw, tylko dlatego, że mają nadzienie..^^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-25 22:23:03

haha bardzo odkrywcze! autor mógł się chociaż trochę wysilić i podać też przepis na ciasto francuskie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-24 15:16:38

mmmmmmmmmm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 23:38:26

ale mi coś,od 10 lat robię takie :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 18:41:30

croissanty?! no chyba jednak nie. Prawdziwe croissanty nie maj nadzienia w środku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 16:11:56

a jak to ciasto zwinac zeby wygladalo tak ladnie jak na zdjeciu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 13:45:06

ciasto francuskie mozesz kupic w biedronce za 4 zł :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 13:33:25

wyglądają obłednie:) mam tylko jedno pytanie jesli chodzi o ciasto francuskie? jak je zrobić, albo gdzie kupić? pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 16:14:41

w biedronce koło pierogów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 12:08:58

a jak rogalik ostygnie to juz nie nadaje sie do jedzenia bo zamiast kremu będzie grudka czekolady?^^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 21:01:52

Nie. Przynajmniej jak ja robie drozdzowe rogaliki z czekolada to pomimo to, ze jem zimne to czekolada moze i nie jest plynna, ale ma taka konsystencje dajmy na to masla.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 10:36:01

a na ile stopni ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 11:22:13

Podejrzewam, że na 180- 200 stopni. W końcu to ciasto francuskie, więc pewnie chodzi o taką temperaturę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz