Jest łatwe w przygotowaniu, smakuje wybornie i przepięknie pachnie. Mowa o cieście cytrynowym, które świetnie sprawdza się w roli lekkiego deseru. Twoja rodzina będzie nim zachwycona!
Składniki: 1 szklanka przesianej mąki tortowej, półtorej szklanki cukru, 12 jajek, 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny, 1 łyżka plus 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki soli
Krem cytrynowy: 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki, 1/4 łyżeczki soli, półtorej szklanki schłodzonej śmietany kremówki, 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru.
2.Ubij pianę z białek. Nie przerywając miksowania, dodaj do niej skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię, sól i szklankę cukru.
3.Stopniowo połącz ze sobą mieszankę z punktu 1 i punktu 2. Delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.
4.Natłuść formę i posyp ją bułką tartą. Wlej do środka masę. Piecz ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 45-50 minut.
5.Pozostaw ciasto do wystygnięcia na około półtorej godziny. Następnie przełóż je na ozdobną tacę.
6.Przygotuj cytrynowy krem. Zagotuj w rondelku wodę, a następnie umieść na nim miskę. W misce wymieszaj sok z cytryny, cukier, mąkę i sól. Doprowadź mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając wszystko trzepaczką. Potem odłóż masę do ostygnięcia.
7.W tym czasie zmiksuj śmietanę ze skórką z cytryny. Połącz ją z chłodną masą z punktu 6.
8.Wierzch ciasta posmaruj kremem cytrynowym. Gotowe!