Przepis na PUSZYSTE CIASTO CYTRYNOWE: Lekki i bardzo aromatyczny deser - PYCHA!

29 Listopada 2012

Spraw niespodziankę swoim bliskim i przygotuj dla nich wspaniałą przekąskę.

ciasto cytrynowe

Jest łatwe w przygotowaniu, smakuje wybornie i przepięknie pachnie. Mowa o cieście cytrynowym, które świetnie sprawdza się w roli lekkiego deseru. Twoja rodzina będzie nim zachwycona!

Ciasto cytrynowe (Źródło: acozykitchen.com)

Składniki: 1 szklanka przesianej mąki tortowej, półtorej szklanki cukru, 12 jajek, 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny, 1 łyżka plus 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 łyżeczki soli

Krem cytrynowy: 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki, 1/4 łyżeczki soli, półtorej szklanki schłodzonej śmietany kremówki, 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru.

2.Ubij pianę z białek. Nie przerywając miksowania, dodaj do niej skórkę z cytryny, sok z cytryny, wanilię, sól i szklankę cukru.

3.Stopniowo połącz ze sobą mieszankę z punktu 1 i punktu 2. Delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.

4.Natłuść formę i posyp ją bułką tartą. Wlej do środka masę. Piecz ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 45-50 minut.

5.Pozostaw ciasto do wystygnięcia na około półtorej godziny. Następnie przełóż je na ozdobną tacę.

6.Przygotuj cytrynowy krem. Zagotuj w rondelku wodę, a następnie umieść na nim miskę. W misce wymieszaj sok z cytryny, cukier, mąkę i sól. Doprowadź mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając wszystko trzepaczką. Potem odłóż masę do ostygnięcia.

7.W tym czasie zmiksuj śmietanę ze skórką z cytryny. Połącz ją z chłodną masą z punktu 6.

8.Wierzch ciasta posmaruj kremem cytrynowym. Gotowe!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (42)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-01 03:12:30

robiłam te ciasto dla chłopaka na urodziny nie smakowało mu zbytnio... tak jak i mamie która uwielbia smak cytryny...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 16:27:04

bo dla Was pyszne to pewnie jest ciasto z 8 warstwami roznorakich kremow mas i tym podobnych bomb kalorycznych co nie :D a potem placz bo tylki wielkie. jak juz sam tytul wskazuje jest przede wszystkim lekki- nie trzeba sie anzrec jak swinia zeby bylo dobre kobiety.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 18:58:25

to ciasto też do szczególnie niskokalorycznych nie należy... boziu droga, 12 jajek?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 22:42:11

zauważ, że nie każdy lubi "suche" ciasta - ja osobiście wolę z masami, ewentualnie jeśli samo ciasto jest wilgotne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 22:38:22

dzieki papilot,ze usuwasz moje komenty,wiec powtorze.macie beznadziejne przepisy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 21:24:25

12 jajek ;o

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 13:23:09

no dokladnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 17:24:59

biszkopt upackany czyms dziwnym nie wydaje mi sie pyszny...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 15:01:06

ilu procentowa smietanka??

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-30 22:43:53

30-32%

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 14:19:01

nie wyglada to ladnie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 12:07:27

i co ze śmietana kremowka ktora jest podana w kremie cytrynowym?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 12:24:32

7.W tym czasie zmiksuj śmietanę ze skórką z cytryny. Połącz ją z chłodną masą z punktu 6. Nie martw się, ja tez nie zdawałam "nowej matury":) (apropos czytania ze zrozumieniem)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 14:46:21

hahahaha :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 11:59:33

co z tymi jajakami? chce zrobic a tez wydaje mi sie dużo !!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 12:29:00

to będzie coś na kształ babki piaskowej, musi być tyle jajek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 09:13:15

żółtka mozna zamrozić i wykorzystać później...albo zrobić pyszny ajerkoniak

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 09:24:59

pierwsze słyszę, że można jajka zamrażać...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 10:20:29

moja mama zawsze zamraża

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-29 12:03:11

oczywiście, że można, ale tylko po rozdzieleniu żółtek od białek...osobno

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz