Nie oszukujmy się – która z nas ma tuż przed Świętami czas na przygotowywanie wykwintnych, skomplikowanych deserów? No właśnie… Mimo nawału obowiązków, raz na jakiś czas nachodzi nas ochota na pyszną, słodką przekąskę. Z myślą o takich momentach przygotowałyśmy dla Was przepis na lekki i niebiańsko puszysty pudding o smaku czekoladowym. Palce lizać!
Składniki: 250 g czekolady, 175 g masła, 5 jajek, 75 g mąki, 125 g cukru pudru
Przygotowanie:
1.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło.
2.W misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz jajka. Dolej do nich roztopioną czekoladę i zmiksuj całość na gładką masę.
3.Posmaruj odrobiną masła sześć kokilek. Rozlej do nich czekoladowy krem, ale nie po same brzegi, ponieważ ciasto odrobinę napęcznieje pod wpływem temperatury.
4.Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 5 minut. Po tym czasie pudding powinien być zapieczony z zewnątrz i płynny w środku. Gotowe!