Przepis na przepyszne, chrupiące BISCOTTI ♥

03 Września 2012

Te ciasteczka uzależniają!

Czekoladowe biscotti

Biscotti to słodki specjał z samego serca Włoch, Toskanii. To tam, w malowniczym miasteczku Prato odnaleziono manuskrypt z pierwszym znanym przepisem na te pyszne ciasteczka. Dziś odmian biscotti jest mnóstwo, a ludzie na całym świecie rozsmakowują się w tych mocno chrupiących wypiekach. Szczególnie smakują maczane w ciepłej, gorzkiej kawie - spróbujcie same! Smacznego ;)

Mocno czekoladowe biscotti (źródło: www.skinnytaste.com)

Przepis na około 24 ciasteczka

Składniki: ok. 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady, 2 duże jajka, 1 białko jajka

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. W dużej misie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj pokruszoną czekoladę. Stopniowo dodawaj jajka i białko jajka aż całość połączy się (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze jedno białko). Podzielić masę na dwa lub trzy podłużne placki. Wypiekać przez 20 minut (jeśli ciasto jest zbyt klejące użyj drewnianej łyżki, aby przenieść masę na blachę). Gdy ciasto ostygnie, delikatnie pokrój je pod kątem w plastry (najlepiej nadaje się do tego ząbkowany nóż do chleba). Ułóż biscotti z powrotem na blasze i wypiekaj przez kolejne 6-8 minut (w połowie przewracając je na drugą stronę).

Marta Małachowska

Zobacz także:

W piątki NIE JADASZ MIĘSA? Nic straconego! Spróbuj pysznego wegańskiego BURGERA ♥

Burger z soczewicy jest zdrowy, pożywny i naprawdę SMACZNY!

Przepis na... Pão de Queijo! - pyszne, domowe BUŁECZKI Z PARMEZANEM! (Bardzo serowe)

Są proste w wykonaniu,a smakują wyśmienicie. Musicie wypróbować ten przepis!

Strony

Komentarze (27)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 17:25:35

ide po pieguski. Chce ktoś?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-04 22:34:02

jak dla mnie jedne z najgorszych ciastek jakie jadłam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-27 09:47:54

jak dla mnie jedne z lepszych... ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-04 18:22:53

a co zrobić z cukrem pudrem podanym jako składnik? Dodać do ciasta czy oprószyć je nim po upieczeniu?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 20:39:35

To chyba będą pierwsze ciastka które upiekę:D om nom nom nom!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 18:28:08

2 duże jajka i jedno białko...to znaczy, że 2 żółtka i jedno białko, tak? Pytam dla pewności.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 18:44:20

nie, to znaczy, że 2 duże całe jajka (białko + żółtko) i jedno samo białko

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 21:23:18

a nie chodzi o to, że dwa całe jajka + ubita piana z jednego białka?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-04-30 19:08:55

NIE

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 16:11:21

Zrobione:) Dupy nie urywa, ale ma cos w sobie :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 16:47:25

ja zrobiłam i są pyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 14:26:48

Biscotti to nie żaden specjał tylko po prostu 'ciastka'.. doinformujcie się ludzie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 15:01:01

a co jest złego w słowie specjał? "bardzo dobra lub wyszukana potrawa" - skoro te ciasteczka są bardzo dobre, to chyba można je nazwać specjałem... chyba komuś się nudzi.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 08:29:26

dobre to?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 09:34:27

pyszne! smakuja troche jak biszkopty, troche jak sucharki, no a do tego slodkie. jadlam kiedys we wloszech, musze wyprobowac ten przepis

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 10:24:04

ja uwielbiam migdałowe!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 13:02:18

Cantucci czy Biscotti ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 13:47:04

przecież to to samo

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 00:47:08

niezdrowe, polecam jeść tylko brokuły w sosie jogurtowo czosnkowym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 08:10:02

pychaaaaaaaaaaaaaa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 11:57:31

Hehe to pewnie odnośnik do tego artykułu o zdrowym odżywianiu, który był nie dawno na stronie? Hehe dziękuję, to ja wolę skusić się na jedne, góra dwa takie ciacha i się cieszyć życiem ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-06 11:15:09

Masz niezwykle zróżnicowany jadłospis jak codziennie wsuwasz brokuły w sosie jogurtowo-czosnkowym :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 00:28:36

Jestem zakochana po uszy, pierwszy raz w życiu. Co za koszmarne uczucie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 10:50:52

prawda?! zupełnie, jakbyś chciała czegoś i nie mogła jednocześnie. dziwne uczucie, zgadzam się.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 11:45:57

też mam często zatwardzenie, wiem o czym piszecie, nic przyjemnego ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-03 17:05:04

Zakochana w tych ciasteczkach? Jeśli nie, to po cholerę pieprzysz nie na temat?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz