Przepis na proste NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (Bardzo sycące & niewiarygodnie smaczne!)

02 Listopada 2012

To pozycja obowiązkowa w menu każdego wielbiciela kuchni wegetariańskiej.

naleśniki ze szpinakiem

Tajemnicą smaku tej potrawy jest prawidłowo przyrządzony szpinak. Prawdziwego aromatu nadadzą potrawie tylko świeże, młode liście w jasnozielonym kolorze. Przyrządzając farsz, warto dodać również sporo cebulki i czosnku. Uwierzcie, szpinak ma tak intensywny smak, że nie będą one zbyt wyczuwalne.

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

Ciasto naleśnikowe – 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, sól, pieprze, olej

Farsz – 500 g świeżego szpinaku, ser feta lub mozzarella, 4 ząbki czosnku, 1 cebulka, łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do wysokiego rondelka, dodaj jajko, szczyptę soli i mleko. Wymieszaj dobrze trzepaczką lub użyj miksera. Dodaj wodę, przykryj i odstaw na pół godziny. Średnią patelnię natłuść i na rozgrzaną wlej porcję ciasta. Smaż z obu stron.

Pokrój w małą kostkę cebulę, posiekaj drobno czosnek. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni. Kiedy cebula dobrze się zeszkli, dodaj wcześniej umyte liście szpinaku. Całość duś pod przykryciem około 10-15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij potrawę z ognia. Dodaj śmietanę, sól, pieprz, pokruszoną fetę lub startą na dużych oczkach mozzarellę.

Gotowy farsz nakładaj na usmażone naleśniki i zawijaj w rulonik.

Wskazówka: Naleśniki świetnie smakują z sosem pomidorowym. Aby go  przyrządzić, wystarczy dodać do pomidorów z puszki zioła prowansalskie, odrobinę podsmażonej cebulki i czosnku, po czym wszystko razem podgotować kilka minut.

Smacznego!

Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na kawowe MUFFINKI z mascarpone (Tak samo dobrze smakują, jak wyglądają!)

Przepyszny deser, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć!

Grzanki z pieczarkami, rukolą i masełkiem czosnkowym (Zrobisz je błyskawicznie!)

Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę.

Strony

Komentarze (7)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-03 15:56:46

KAŻDY MAKIJAŻ 50 ZŁ, KATOWICE, 501-661-742 !!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-02 22:31:12

ja zamiast fety daje błękitnego lazura. rewelacja.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-02 17:04:29

od dawna jem takie naleśniki ze szpinakiem i fetą ale na koniec zalewam je takim sosem (nie wiem jak się nazywa ale jest biały jakby serowo-czosnkowy) i zapiekam 15 min w piekarniku. moje ulubione danie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-02 11:54:55

Ktoś się orientuje ile to danie może mieć kalorii? Jestem na diecie i nie moge sobie pozwolic na zbyt wiele... :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-02 12:04:28

Wydaje mi się że około 280 kcal w jednym naleśniku, ale nie tylko o kalorie chodzi w diecie, przede wszystkim patrz na wartości odżywcze których szpinak ma mnóstwo. Raz na tydzień możesz zjeść coś mącznego, waga dalej będzie spadać a np. śmietanę zastąp jogurtem naturalnym.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-02 16:47:55

robię podobne nie daje cebuli i śmietany a zamiast tuczącego sera mozzarella daje zwykły serek śmietankowy :-) Gotowe naleśniki kładę na patelnię przykrywam pokrywką i podgrzewam ponieważ tak lepiej smakują gdy farsz jest ciepły :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-02 00:27:09

eureka już z milion razy konsumowałam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1