Nic tak nie smakuje o poranku jak świeża bułeczka z ulubionym twarożkiem i warzywami... Czasem jednak miewamy wątpliwości, co nasza pobliska piekarnia dodaje do swoich wypieków - zewsząd straszą nas glutaminianem sodu, różnymi ulepszaczami i sztucznym barwnikami. Jest na to sposób: zamieńmy naszą kuchnię w domową wytwórnię wypieków! To świetna zabawa, a przy okazji - jak pysznie! Ostatnio na jednym z naszych ulubionych blogów kulinarnych, www.thekitchn.com, pojawił się prosty i wyśmienity przepis na domowe bułeczki... z parmezanem! Pão de queijo to tradycyjne, brazylijskie bułki o charakterystycznym, serowym smaku. Popularne są także w Argentynie, gdzie sprzedawane są wprost z ulicznych stoisk. Najczęściej spożywane są jako dodatek do śniadania i jako przepyszne przekąski w ciągu dnia.
(na ok. 25 bułeczek)
Składniki: 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka soli, 2 szklanki mąki z tapioki (dostępna w sklepach azjatycki i w delikatesach ze zdrową żywnością), 2 jajka, 1 szklanka startego parmezanu
Przygotowanie: Nastaw piekarnik na ok. 230°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj mikser z zamocowaną łopatką. Wymieszaj w rondelku mleko, olej i sól i, co jakiś czas mieszając, doprowadź do lekkiego wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij garnek z ognia jak tylko zobaczysz bąbelki powietrza na mleku. Dodaj mąkę z tapioki i mieszaj tak długo, aż cała mąka się wchłonie. Ciasto będzie grudowate i kleiste. Przełóż je do misy miksera i ugniataj ciasto przez parę minut na średniej prędkości, aż stanie się gładkie i ochłodzi się na tyle, żebyś mogła dotknąć masy.
Utrzep jajka w osobnej misce i wlej je ostrożnie w dwóch partiach do ciasta (mikser ma cały czas chodzić na średnich obrotach). Poczekaj, aż pierwsza część w pełni zmiksuje się z ciastem przed dolaniem reszty jaj. Następnie dodaj tartego parmezanu. Gotowa masa będzie kleista, rozciągliwa i miękka. Używając łyżki oddzielaj porcje ciasta i wykładaj na papier do pieczenia z 3-5 cm odstępami. Jeżeli ciasto będzie się kleić do łyżki, zwilż ją wodą.
Wstaw bułeczki do piekarnika na ok. 25-30 minut, aż ładnie napęcznieją i lekko się zezłocą. Brzegi bułeczek powinny być suche. Zostaw do lekkiego przestygnięcia. Gotowe bułki można przechowywać w szczelnym opakowaniu do tygodnia i odgrzewać w ciepłym piekarniku.
Marta Małachowska
Zobacz także:
Przepis na domowe Ferrero Rocher! MNIAM ♥ Pyszne czekoladki rozpływają się w ustach...
Idealne dla wszystkich czekoladowych łasuchów!
PIZZA na śniadanie? W wersji z jajkiem jest zdrowa i pożywna! (Przepis na szybkie danie)
Wystarczy kilka składników i królewskie śniadanie gotowe!