Przepis na placki karmelowo-kawowe (Poezja!) ♥ ♥ ♥

11 Stycznia 2013

Przyrządzisz je w niecały kwadrans!

kawowe placki

Słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach – oto trzy powody, dla których powinnaś wypróbować zaprezentowane przez nas dzisiaj danie. Karmelowo-kawowe placki, o których mowa, są bowiem ucieleśnieniem tego, co w gotowaniu najważniejsze: prostoty wykonania i niebiańskiego smaku. Enjoy!

Karmelowo-kawowe placki (Źródło: onceuponacuttingboard.com)

Składniki:

Placki: 1 ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki espresso, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos karmelowy: 2 łyżki masła, ½ szklanki brązowego cukru, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo: bita śmietana

Przygotowanie:

1.Najpierw przygotuj sos karmelowy. W rondelku wymieszaj masło i brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj mleko i gotuj, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do sosu wanilię.

2.Teraz przyrządź placki. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, sól, cukier). W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, masło, wanilia). Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj dokładnie całość. Powinna powstać jednolita masa.

3.Smaż małe placki na maśle. Ich kolor powinien być złocistobrązowy.

4.Wyłóż placki na talerz. Oblej je ciepłym sosem karmelowym, a na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Bon Appétit!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

UJ
(Ocena: 5)
2013-01-15 17:26:57

Ten przepis na sos to jakas porażka, zbrylił mi się i zastygł na grudy... Zmodyfikowałam go: pol szkalnki wody i pol szklanki cukru (białego) wymieszac w rondelku do rozpuszczenia, zagotowac (nie mieszac) az zbrazowieje; w mikrofali rozpuscic 2 lyzki cukru i 2 lyzki mleka; dodac do brazowiejacego karmelu (musi byc gorace). Dopiero wtedy wychodzi gladki sosik, zastyga na ciągutkę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Kika
(Ocena: 5)
2013-01-15 10:52:13

Karmel mi sie chyba spalil choc robilam chwilke (tylke co w przepisie) a placki podobne do nalesnikowych tyle ze kawowe i slodsze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-13 10:22:14

A czy wyjdzie mi dobry karmel jeśli dodam białego cukru a nie brązowego?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 19:19:56

www.mojewypieki.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 18:20:13

Robiłam. Są bajeczne :) Zmodyfikowałam troszkę przepis: odrobinę więcej mleka by ciasto było bardziej rzadke, a co do kawy najlepsza będzie kawa rozpuszczalna, rozpuśćcie ja w ciepłym mleku i połączcie z "mokrymi" składnikam :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 16:40:07

hmm espresso, czyli kawa nie rozpuszczalna do placków?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Monika
(Ocena: 5)
2013-01-11 16:48:55

Idę robić - ja dam kawę rozpuszczalną:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
celebrytka
(Ocena: 5)
2013-01-11 17:10:21

espresso- czyli mocny napar z kawy w małej ilości.. ogarnij się

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 17:22:51

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, sól, cukier) SUCHE SKŁADNIKI CZYLI KAWĘ

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 17:25:46

I to jest niby składnik"suchy" ?? :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ann
(Ocena: 5)
2013-01-11 12:23:15

jak ktoś wypróbuje to niech da znać czy smakują tak genialnie jak wyglądają ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 10:27:12

ommmomomm *.*

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-11 05:56:20

jadłabym jak reksio szynkę

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz