Przepis na pikantne GALETTE z orzechową pastą i kawałkami dyni (Koniecznie wypróbuj)

Uwaga – ten smak może uzależnić!
Przepis na pikantne GALETTE z orzechową pastą i kawałkami dyni (Koniecznie wypróbuj)
Fot. ohmyveggies.com
05.12.2012

Galette to słowo wywodzące się z kuchni francuskiej, które oznacza płaskie, okrągłe i bardzo chrupiące ciasto. Kucharze na całym świecie cenią je przede wszystkim za to, że stanowi idealną bazę pod wszelkiego rodzaju farsz: owocowy, warzywny, ziołowy.

Dzisiaj chcemy Was zachęcić do upieczenia pikantnego galette z orzechową pastą i kawałkami dyni. To połączenie smaków może okazać się uzależniające!

Dyniowe galette (Źródło: ohmyveggies.com)

Składniki:

Ciasto: 1 i ¼ szklanki mąki, szczypta soli, 8 łyżek zimnego masła, ¼ szklanki śmietany, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny, ¼ szklanki zimnej wody,

(Uwaga: Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz również kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie).

Farsz: ½ małej dyni, sól, pieprz, garść orzechów włoskich, garść startego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka posiekanej szałwii, 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody

Przygotowanie:

1.Wymieszaj mąkę, sól i masło. Zmiksuj wszystkie składniki tak, by utworzyły jednolitą masę. W oddzielnej misce połącz śmietanę, sok z cytryny i wodę. Dodaj je do mąki i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Ciasto przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.

2.Pokrój dynię na półksiężyce. Posyp je solą i pieprzem, a następnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

3.Zmiksuj orzechy, parmezan, oliwę i szałwię.

4.Rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Wyłóż na niego orzechową masę, pozostawiając brzegi puste. Na wierzchu ułóż podpieczone półksiężyce z dyni. Brzeg ciasta posmaruj żółtkiem, wymieszanym z wodą.

5.Piecz całość w 200 stopniach Celsjusza przez 30 min. Gotowe!

Polecane wideo

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2012 15:47
nie lubię dyni, ale spróbowałabym zrobić z bakłażanem i cukinią, myślę, że mogłoby się fajnie komponować.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2012 14:22
dynia? bleee. chociaz mialam w tytm roku na ogrodzie sporo dyn , a teraz nie mam co z nimi robic. nawet hallowen nie obchodze wiec staly na ozdobe.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2012 09:42
uwielbiam eksperymentować w kuchni :) w weekend sobie to upichcę :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.12.2012 09:41
mmm fajny przepis
odpowiedz

Polecane dla Ciebie