Wdzięczny kolor oraz niepowtarzalny smak dyni sprawiają, że warto włączyć ją do jesiennego menu. Wystarczy szczypta fantazji i kilka dodatków, aby przyrządzić wspaniałą dyniową zupę.
To danie spełni wszystkie twoje oczekiwania. Jest lekkie, a zarazem bardzo sycące. Świetnie rozgrzeje w chłodny wieczór, a jego niezwykły aromat wypełni całe mieszkanie.
Składniki:
1 kg dyni, 1 litr bulionu drobiowego, 2 cebule dymki, 1 ząbek czosnku, 1/2 suszonej papryczki chili, śmietana (18%), łyżeczka soku z cytryny, sól, gałka muszkatołowa, parmezan, świeża pietruszka, oliwa
Przygotowanie:
Dynie obierz ze skórki i usuń pestki. Miąższ pokrój w małą kostkę i włóż do garnka. Dodaj bulion i duś pod przykryciem około pół godziny.
W tym czasie na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę, papryczkę chili i czosnek, następnie dorzuć wszystkie warzywa do gotującego się dyniowego wywaru. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na gładki krem. Dodaj szklankę śmietany. Zupę podawaj w małych miseczkach z drobno posiekaną pietruszką i odrobiną startego parmezanu.
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
GRZANE WINO z pomarańczą i korzennymi przyprawami (Rozgrzewa i dodaje energii)
Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie przyjaciół lub ukochanej osoby.
Naleśniki z bananami i miodem - apetyczny deser, który zachwyci nawet niejadka!
Bo najlepsze są proste rozwiązania!