Przepis na pikantną zupę dyniową ze świeżą pietruszką i parmezanem - rozgrzewająca!

24 Października 2012

Danie idealne na chłodne, jesienne wieczory.

zupa dyniowa

Wdzięczny kolor oraz niepowtarzalny smak dyni sprawiają, że warto włączyć ją do jesiennego menu. Wystarczy szczypta fantazji i kilka dodatków, aby przyrządzić wspaniałą dyniową zupę.

To danie spełni wszystkie twoje oczekiwania. Jest lekkie, a zarazem bardzo sycące. Świetnie rozgrzeje w chłodny wieczór, a jego niezwykły aromat wypełni całe mieszkanie.

Pikantna zupa dyniowa z parmezanem i świeżą pietruszką

Składniki:

1 kg dyni, 1 litr bulionu drobiowego, 2 cebule dymki, 1 ząbek czosnku, 1/2 suszonej papryczki chili, śmietana (18%), łyżeczka soku z cytryny, sól, gałka muszkatołowa, parmezan, świeża pietruszka, oliwa

Przygotowanie:

Dynie obierz ze skórki i usuń pestki. Miąższ pokrój w małą kostkę i włóż do garnka. Dodaj bulion i duś pod przykryciem około pół godziny.

W tym czasie na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę, papryczkę chili i czosnek, następnie dorzuć wszystkie warzywa do gotującego się dyniowego wywaru. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na gładki krem. Dodaj szklankę śmietany. Zupę podawaj w małych miseczkach z drobno posiekaną pietruszką i odrobiną startego parmezanu.

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

GRZANE WINO z pomarańczą i korzennymi przyprawami (Rozgrzewa i dodaje energii)

Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie przyjaciół lub ukochanej osoby.

Naleśniki z bananami i miodem - apetyczny deser, który zachwyci nawet niejadka!

Bo najlepsze są proste rozwiązania!

Strony

Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-26 00:09:13

Proponuje dodac sporo curry. Ja uwielbiam zupe krem z dyni na ostro. U mnie w domu wszycy sie krzywili jak powiedzialam,ze na obiad zupa dyniowa, a potem kazdy bral dokladke:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-25 20:36:30

ja daje troszeczke startego imbiru :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-25 10:40:21

Zupa dyniowa na słodko to okropność, ale na dobrym bulionie, odpowiednio przyprawiona jest pyszna;) polecam jeszcze dorzucić do niej zrumienioną na maśle cebulke

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-25 00:00:32

dynia strasznie przeokropnie wręcz śmierdzi. jako małe dziecko pamiętam do dzisiaj aż za dobrze, że własnie ten zapach na kilkanaście lat powstrzymywał mnie przed skosztowaniem tego jakże cennego przysmaku oraz dodatku wielu dań. wg mnie dynia to całkowicie niedoceniony specjał, który powinien częściej gościć na naszych talerzach, ale jednak w małych ilościach, bardziej jako niewyczuwalna potrawa.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-24 19:27:15

Ostatnio zrobiłam zupę dyniową z sokiem z pomarańczy i imbirem... ale wylądowała w koszu. Może na ostro będzie smaczniejsza, bo na słodko wyszła okropnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-24 14:32:42

mniam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-24 12:31:56

dynia? łeee

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-24 09:36:13

mmm wypróbuję

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-24 08:26:24

Dynia i slodkie ziemniaki- dwa przysmaki Ameryki, ktorych po prostu nie znosze... Okropnosc!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-27 20:01:41

za dużo Ludwiczka się naoglądałaś ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1