Przepis na PESTO Z BAZYLII! Włoskie klimaty w zaciszu domowej kuchni - LOVE IT ♥

24 Września 2012

Od dziś spaghetti nabierze nowego, lepszego smaku!

Pesto z bazylii

Pesto to podstawa pysznego spaghetti. Niestety, w Polsce dostępne jest tylko w małych słoiczkach po horrendalnych cenach. Jednak nie musisz jechać do Włoch, żeby zjeść makaron ze świeżym pesto. W łatwy i tani sposób przyrządzisz je w domu! Wystarczy zainwestować w dostępną w każdym supermarkecie bazylię w doniczce - przy odpowiedniej pielęgnacji będzie Ci długo służyć. Smacznego!

Pesto z bazylii (źródło: www.ohnuts.com)

Składniki (na jeden mały słoiczek):

4 szklanki liści bazylii, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić je innymi orzechami, na przykład migdałami), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nieobrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu przez parę minut. Dzięki temu złagodzisz trochę ostry smak czosnku!

Następnie dodaj orzeszki piniowe i dalej podgrzewaj. Musisz uważać na orzechy, gdyż mają tendencję do przypalania się! Gdy tylko zaczną intensywnie pachnieć i zmieniać kolor na złoty brąz, zdejmij patelnię z ognia i odstaw zawartość do ochłodzenia. Obierz czosnek ze skórki. 

Do robota kuchennego włóż liście bazylii. Jeżeli chcesz, możesz dodać do swojego pesto także inne zioła - wypróbuj oregano, kolendrę czy pietruszkę. Następnie dodaj orzeszki piniowe, czosnek, oliwę z oliwy i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Blenduj składniki pulsacyjnie aż masa nabierze odpowiedniej faktury. Nie martw się, na początku pesto będzie grudowate, trochę cierpliwości!

Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i ponownie zmiksuj, aż do wymieszania składników.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente i ulubionymi dodatkami.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...

Zachwyć swojego partnera słodkim deserem, który rozpływa się w ustach!

CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)

Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!

Strony

Komentarze (12)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 23:34:56

Ja robię tańszą wersję i daję zwykły ser Gouda i też jest smacznie, a pesto ze słoiczka w żadnym stopniu nie umywa się do domowego;) Ps. gotowe pesto można trzymać w lodówce do 3dni.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 17:00:08

PESTO z definicji jest z bazylii.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 22:41:07

pesto z Genui owszem, z Sycylii już nie ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 15:21:36

to już taniej kupić w słoiczku... hahaha :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 16:28:15

nie każdy chce iśc na łatwiznę :) ja jestem zwolenniczką samodzielnego wykonywania w domu różnych posiłków, w tym sosów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 19:22:46

te ze słoiczka są okropne, jak raz spróbujesz domowego to więcej nie kupisz w sklepie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-24 13:26:51

Tutaj wpisz treść komentarza do Przepis na PESTO Z BAZYLII! Włoskie klimaty w zaciszu domowej kuchni - LOVE IT ♥...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz