Przepis na PESTO Z BAZYLII! Włoskie klimaty w zaciszu domowej kuchni - LOVE IT ♥

Od dziś spaghetti nabierze nowego, lepszego smaku!
Przepis na PESTO Z BAZYLII! Włoskie klimaty w zaciszu domowej kuchni - LOVE IT ♥
fot. www.ohnuts.com
24.09.2012

Pesto to podstawa pysznego spaghetti. Niestety, w Polsce dostępne jest tylko w małych słoiczkach po horrendalnych cenach. Jednak nie musisz jechać do Włoch, żeby zjeść makaron ze świeżym pesto. W łatwy i tani sposób przyrządzisz je w domu! Wystarczy zainwestować w dostępną w każdym supermarkecie bazylię w doniczce - przy odpowiedniej pielęgnacji będzie Ci długo służyć. Smacznego!

Pesto z bazylii (źródło: www.ohnuts.com)

Składniki (na jeden mały słoiczek):

4 szklanki liści bazylii, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić je innymi orzechami, na przykład migdałami), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nieobrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu przez parę minut. Dzięki temu złagodzisz trochę ostry smak czosnku!

Następnie dodaj orzeszki piniowe i dalej podgrzewaj. Musisz uważać na orzechy, gdyż mają tendencję do przypalania się! Gdy tylko zaczną intensywnie pachnieć i zmieniać kolor na złoty brąz, zdejmij patelnię z ognia i odstaw zawartość do ochłodzenia. Obierz czosnek ze skórki. 

Do robota kuchennego włóż liście bazylii. Jeżeli chcesz, możesz dodać do swojego pesto także inne zioła - wypróbuj oregano, kolendrę czy pietruszkę. Następnie dodaj orzeszki piniowe, czosnek, oliwę z oliwy i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Blenduj składniki pulsacyjnie aż masa nabierze odpowiedniej faktury. Nie martw się, na początku pesto będzie grudowate, trochę cierpliwości!

Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i ponownie zmiksuj, aż do wymieszania składników.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente i ulubionymi dodatkami.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Aksamitny mus czekoladowo-pomarańczowy ♥ Wykwintny deser na romantyczny wieczór...

Zachwyć swojego partnera słodkim deserem, który rozpływa się w ustach!

CIASTECZKA z M&M`s-ami: Genialnie proste! ♥ Idealne łakocie dla maluchów & ich mam ;)

Smaczne i EFEKTOWNE ciastka, które zachwycą KAŻDEGO!

Polecane wideo

Komentarze (11)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 27.09.2012 09:43
ten komentarz o tym, że te dania są niezjadliwe jest pod KAŻDYM przepisem. wiem, bo śledzę je na bieżąco. więc daruj sobie, spamerze.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.09.2012 20:03
nie chodzi mi o to, ze ma byc schabowy, w ogole mi nie chodzi o "rodzaj" potrawy chodzi mi o to, ze probowalam juz robic pare przepisow z papilota i wszystkie okazaly sie niejadalne i wiele komentarzy bylo podobnych. i w ogole fajnie ze redakcja kasuje krytyke (a nie bylo tam wulgaryzmow ani chamstwa...)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.09.2012 00:37
dokladnie,kocham taka kuchnie, swienite urozmaicenie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.09.2012 23:34
Ja robię tańszą wersję i daję zwykły ser Gouda i też jest smacznie, a pesto ze słoiczka w żadnym stopniu nie umywa się do domowego;) Ps. gotowe pesto można trzymać w lodówce do 3dni.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.09.2012 22:38
niejadalny? no tak, schabowy 5x tygodniowo górą... polska.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie