Przepis na peruwiańskie seco - aromatyczny obiad dla fanów pikantnych smaków!

17 Grudnia 2012

Wspaniała potrawa, która zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.

Peruwiańskie Seco

„Seco” w języku hiszpańskim oznacza „suchy”. To dość zabawne, zważywszy na fakt, że potrawa, którą chcemy Wam zaprezentować dzisiaj, nie ma nic wspólnego z suchością. Przeciwnie – jest soczysta i bardzo aromatyczna!

Oto dokładny przepis!

Peruwiańskie Seco (Źródło: acozykitchen.com)

Składniki: 0,6 kg wołowiny, oliwa z oliwek, sól morska, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1,5 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka papryki, 1 duży pęczek kolendry, 1,5 szklanki bulionu, 1 szklanka piwa (np. Heineken), 4 małe ziemniaki, mała dynia, 3 papryczki chili

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

2.Pokrój wołowinę w kostkę i obficie posyp solą. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż mięso z każdej strony. Następnie przełóż je do miski.

3.Zmiksuj blenderem kolendrę, posiekane papryczki chili, ¼ szklanki bulionu. Mieszanina powinna przypominać pesto i mieć podobną do niego konsystencję.

4.W garnku podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj kminek, pieprz, paprykę i 1 łyżeczkę soli.

5.Dolej do garnka piwo, a następnie dorzuć mięso, masę z kolendry oraz pozostałą ilość bulionu. Podduś przez kilka minut.

6.Przykryj garnek pokrywką, a następnie wstaw go do piekarnika na półtorej godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy danie jest wystarczająco soczyste. W razie potrzeby dolewaj bulion.

7.Następnie dodaj do garnka obrane i pokrojone ziemniaki. Piecz całość przez kolejne pół godziny.

8.Danie podawaj na pierzynce z ryżu lub kaszy kuskus. Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-19 16:08:59

po co dynia w składzie podana skoro w przepisie nie użyta ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1