Przepis na meksykańskie enchiladas z awokado - pikantny obiad na rozgrzewkę!

Pyszny obiad dla całej rodziny.
Przepis na meksykańskie enchiladas z awokado - pikantny obiad na rozgrzewkę!
Fot. ohsheglows.com
21.01.2013

Jesteś fanką wyrazistych smaków? Lubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać rodzinę nowymi daniami? Świetnie się składa, bo dzisiaj chcemy zaprezentować przepis na pyszny, aromatyczny obiad w meksykańskim stylu.

Wypróbuj, a nie pożałujesz!

Meksykańskie enchiladas z awokado (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 słodkie ziemniaki (lub 1 cukinia), 1 papryka, 2 garście szpinaku, 1 puszka czarnej fasoli, pomidorowy sos do makaronu, 1 ½ łyżeczki kminku, 2 łyżki świeżego soku z limonki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka chili w proszku, 4 gotowe placki tortilli, posiekana kolendra

Sos: 1 szklanka miąższu z awokado, 2 łyżki wody, 2-3 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka octu jabłkowego, świeża kolendra, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki czosnku w proszku, ¾ łyżeczki kminku mielonego, czarny pieprz, pieprz cayenne

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W garnku gotuj pokrojone ziemniaki przez 5-10 minut. Odcedź je i odstaw na bok.

2. Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim pokrojoną cebulę, potem stopniowo dorzucaj czosnek, paprykę, podgotowane ziemniaki, odsączoną fasolę i posiekany szpinak. Duś wszystko przez 5-7 minut na średnim ogniu.

3. Teraz dodaj sos pomidorowy oraz przyprawy i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie całość.

4. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego odrobinę farszu.

5. Na każdy placek tortilli wyłóż farsz i zawiń go odpowiednio. Tortille ułóż w naczyniu. Wierzch każdego placka posmaruj pozostałym farszem. Piecz całość w 180 stopniach przez 20 minut.

6. W tym czasie przygotuj sos z awokado. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę.

7. Po wyjęciu tortilli z piekarnika, posmaruj je sosem z awokado. Całośc posyp posiekaną kolendrą. Smacznego!

 

Polecane wideo

Komentarze (6)
Ocena: 5 / 5
gwoli scislosci (Ocena: 5) 23.01.2013 16:41
A jakie awokado? zielone? czarne...?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.01.2013 11:05
szkoda ze bez miesa
zobacz odpowiedzi (4)

Polecane dla Ciebie