Przepis na meksykańskie enchiladas z awokado - pikantny obiad na rozgrzewkę!

21 Stycznia 2013

Pyszny obiad dla całej rodziny.

enchiladas

Jesteś fanką wyrazistych smaków? Lubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać rodzinę nowymi daniami? Świetnie się składa, bo dzisiaj chcemy zaprezentować przepis na pyszny, aromatyczny obiad w meksykańskim stylu.

Wypróbuj, a nie pożałujesz!

Meksykańskie enchiladas z awokado (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 słodkie ziemniaki (lub 1 cukinia), 1 papryka, 2 garście szpinaku, 1 puszka czarnej fasoli, pomidorowy sos do makaronu, 1 ½ łyżeczki kminku, 2 łyżki świeżego soku z limonki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka chili w proszku, 4 gotowe placki tortilli, posiekana kolendra

Sos: 1 szklanka miąższu z awokado, 2 łyżki wody, 2-3 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka octu jabłkowego, świeża kolendra, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki czosnku w proszku, ¾ łyżeczki kminku mielonego, czarny pieprz, pieprz cayenne

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W garnku gotuj pokrojone ziemniaki przez 5-10 minut. Odcedź je i odstaw na bok.

2. Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim pokrojoną cebulę, potem stopniowo dorzucaj czosnek, paprykę, podgotowane ziemniaki, odsączoną fasolę i posiekany szpinak. Duś wszystko przez 5-7 minut na średnim ogniu.

3. Teraz dodaj sos pomidorowy oraz przyprawy i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie całość.

4. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego odrobinę farszu.

5. Na każdy placek tortilli wyłóż farsz i zawiń go odpowiednio. Tortille ułóż w naczyniu. Wierzch każdego placka posmaruj pozostałym farszem. Piecz całość w 180 stopniach przez 20 minut.

6. W tym czasie przygotuj sos z awokado. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę.

7. Po wyjęciu tortilli z piekarnika, posmaruj je sosem z awokado. Całośc posyp posiekaną kolendrą. Smacznego!

 

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

gwoli scislosci
(Ocena: 5)
2013-01-23 16:41:27

A jakie awokado? zielone? czarne...?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-21 11:05:28

szkoda ze bez miesa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-21 15:32:54

no właśnie, szukałam, gdzie kurczak albo wołowina a tu mięska nie ma :(

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-21 19:27:39

hehe ja tak samo chcialam napisac . gdzie miesko ?:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-22 01:14:51

mieso mozna sobie dodac we wlasnym zakresie. Czy niektorzy codziennie musza miec na talerzu miesiwo?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-22 19:11:38

tak ja musze :D uwielbiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1