Przepis na kawowe MUFFINKI z mascarpone (Tak samo dobrze smakują, jak wyglądają!)

29 Października 2012

Przepyszny deser, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć!

muffinki z mascarpone

Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? A może masz wśród swoich bliskich prawdziwych kawoszy? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj nasz najnowszy przepis na esencjonalne muffinki z mascarpone. Gwarantujemy, że znikną ze stołu tak samo szybko, jak się na nim pojawiły!

Kawowe muffinki z mascarpone (12 porcji):

Składniki: 125 g mąki, 60 g masła, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, szczypta soli

Składniki na krem: 1,2 kg serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:

1.Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy.

2.W oddzielnej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, kakao). Po wymieszaniu podziel je na trzy części.

3.Do masy maślanej dodaj jedną porcję wymieszanych suchych składników (z pkt.2.) oraz połowę mleka. Wymieszaj. Potem dodaj drugą porcję i pozostałe mleko. Znów wymieszaj. Na koniec dodaj trzecią, czyli ostatnią porcję suchej masy. Ponownie wymieszaj.

4.Wyłóż otrzymane ciasto do 12 foremek. Piecz je w 180 stopniach przez 30 minut.

5.Gdy wystygną, każdą z nich nakłuj od góry wykałaczką i polej ekstraktem kawowym (90 ml wody, łyżka cukru plus rozpuszczone espresso).

6.Następnie przygotuj krem. Ser mascarpone wymieszaj (na niskich obrotach robotem) z cukrem pudrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową.

7.Ozdób babeczki kremem za pomocą kuchennego rękawa, posyp odrobiną kakao i udekoruj kilkoma ziarenkami kawy. Bon Appétit!

Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na sałatkę WEGETARIAŃSKĄ (Zdrowe & lekkie danie na kolację) – MNIAM!

Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka nie tylko zaspokoi głód, ale również pomoże zrzucić zbędne kilogramy.

Przepis na pikantną zupę dyniową ze świeżą pietruszką i parmezanem - rozgrzewająca!

Danie idealne na chłodne, jesienne wieczory.

Strony

Komentarze (7)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-16 18:25:41

można dać 0,5 kg sera i 250 ml śmietany 30 % i i 1 fix do śmietany i też mogą być pyszne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 15:49:18

wychodzi 100g mascarpone na 1 babeczkę - to strasznie dużo. Małe opakowanie ma 250g, a nie wyobrażam sobie, żebym zjadła prawie pół opakowania tak tłustego sera. Krem może i bedzie sztywny, ale ciężki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-29 13:11:46

nic, co jest kawowe, nie może smakować dobrze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-29 15:02:11

kobieto ile ty masy lat ze piszesz bzdury niewiesz nic o piczeniu a zabierasz glos malolata sie odezwala

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-05 13:44:48

jak mialam 8 lat to tez nie lubilam smaku kawy ;]]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-29 09:42:11

mrrr uwielbiam takie słodkości

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1