Zaprosiłaś rodzinę na obiad i zastanawiasz się, co dla niej przygotować? Jeśli marzy ci się wykwintny posiłek, który smakuje niebiańsko, a do tego nie trzeba się przy nim mocno napracować, idealnym rozwiązaniem będą piersi kacze, zapiekane z jabłkami i żurawiną. Przygotowuje się je dużo łatwiej niż całą kaczkę, a efekt jest równie smakowity!
Składniki: 4 małe piersi kacze, 4 jabłka, żurawina w słoiczku, sól, olej, majeranek
Przygotowanie:
1.Umyj piersi z kaczki, osusz je, a następnie natrzyj solą oraz majerankiem. Odstaw do lodówki na pół godziny, aby mięso stało się aromatyczne.
2.Po upływie tego czasu rozgrzej na patelni olej i podsmaż piersi z kaczki z obu stron. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
3.Po trzech kwadransach na wierzch kaczki połóż jabłka – powinny być obrane ze skórki, przekrojone na połówki, a w ich wydrążonych środkach powinna znajdować się czubata łyżeczka żurawiny. Jabłka wraz z kaczką piecz przez kolejne trzydzieści minut.
Mięso podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami lub puree i chrupiącą surówką z warzyw. Smacznego!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Pyszna IMBIROWA LEMONIADA rozgrzeje Cię w chłodne dni... Love it!
Ten napój plus ciepły, przytulny kocyk tworzą duet doskonały.
DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich
Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!