Jajecznica, jajka na twardo, na miękko, jajka sadzone – na pewno jadłaś je wielokrotnie. Raz na jakiś czas warto jednak ten sprawdzony temat nieco urozmaicić. Dobrym pomysłem będzie zapieczenie jajek w kokilkach razem z ulubionymi warzywami. Niby to samo, a jednak smakuje zupełnie inaczej!
Składniki (na 1 porcję):
2 jajka, 2 łyżki mleka, 2 plasterki szynki, pół pomidora (lub kawałek papryki), masło, sól, pieprz, opcjonalnie szczypiorek
Przygotowanie:
1.Posmaruj kokilkę masłem, wrzuć do środka pokrojony w kostkę pomidor oraz rozdrobnione plastry szynki.
2.Wbij do środka jajka. Wszystko zalej 2 łyżkami mleka. Przypraw danie do smaku.
3.Piecz jajka przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu posyp je szczypiorkiem. Smacznego!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym: Wspaniała, jesienna przystawka na ciepło...
Wegetariańska przekąska dla tych, którzy nie lubią w kuchni nudy.
Waniliowa PANNA COTTA: Tradycyjny włoski deser, który rozpływa się w ustach! BOSKI!
Najlepiej smakuje z ciepłym sosem truskawkowym.