Są aromatyczne, pyszne i rozpływają się w ustach. Do tego banalnie łatwo je przyrządzić. Jabłka pieczone z cynamonem, płatkami owsianymi, rodzynkami i orzechami – bo o nich mowa - mają właściwie tylko jedną wadę… Potrafią uzależnić!
Składniki: 2 duże jabłka, 1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, garść rodzynek, ¼ szklanki orzechów pecan (lub włoskich), 1 ½ szklanki mleka migdałowego, 1 łyżeczka wanilii, 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umyj jabłka i wydrąż z nich środki. Skrop naczynie żaroodporne odrobiną oliwy i włóż do środka jabłka.
2.W osobnej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, aż powstanie spójny farsz.
3.Nałóż masę do środka jabłek, wypełniając je szczelnie. Pozostały farsz wysyp obok owoców.
4.Piecz całość przez 40 minut. Smacznego!
Wskazówka: Po upieczeniu jabłka można podawać z ulubionym jogurtem.