Przepis na JABŁKA zapiekane z orzechami i cynamonem (Uczta dla zmysłów!)

17 Stycznia 2013

Wyśmienita zimowa przekąska, która solidnie Cię rozgrzeje!

jabłka pieczone

Są aromatyczne, pyszne i rozpływają się w ustach. Do tego banalnie łatwo je przyrządzić. Jabłka pieczone z cynamonem, płatkami owsianymi, rodzynkami i orzechami – bo o nich mowa - mają właściwie tylko jedną wadę… Potrafią uzależnić!

Jabłka zapiekane cynamonem i orzechami (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: 2 duże jabłka, 1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, garść rodzynek, ¼ szklanki orzechów pecan (lub włoskich), 1 ½ szklanki mleka migdałowego, 1 łyżeczka wanilii, 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umyj jabłka i wydrąż z nich środki. Skrop naczynie żaroodporne odrobiną oliwy i włóż do środka jabłka.

2.W osobnej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, aż powstanie spójny farsz.

3.Nałóż masę do środka jabłek, wypełniając je szczelnie. Pozostały farsz wysyp obok owoców.

4.Piecz całość przez 40 minut. Smacznego!

Wskazówka: Po upieczeniu jabłka można podawać z ulubionym jogurtem.

Strony

Komentarze (7)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-17 23:05:28

www.ejmala.pl - Strona tylko dla kobiet :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-17 17:47:10

ble nie lubie zapiekanych jablek.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ola
(Ocena: 5)
2013-01-17 12:48:32

Polecam szczególnie Szarą Renetę do zapiekania - kwaskowo-słodka i przepyszna.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-17 11:59:47

i gdzie ja niby mam dostać mleko migdałowe i syrop klonowy ?;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-17 12:35:37

są w większych marketach. syrop klonowy chyba nawet w stokrotce widzialam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-17 09:49:26

a ja najbardziej lubie jabłko zapiekane z cynamonem i oblane karmelem plus do tego orzechy włoskie mniammmm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-17 09:48:45

pysznosci

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1