Zaprosiłaś na wieczór kilku znajomych i chciałabyś przygotować im coś specjalnego do jedzenia. Pomysł na przekąski i danie główne już masz, ale co z deserem? Spokojnie! Mamy dla ciebie pyszną i jednocześnie wykwintną propozycję – jabłka pieczone w winie. Zrobisz je dosłownie w kilkanaście minut, a koledzy i koleżanki będą prosić o dokładkę!
Składniki (porcja dla 4 osób):
4 jabłka, pół butelki czerwonego wina, 4 łyżki soku z wiśni, 4 łyżki cukru, cynamon, skórka pomarańczowa, bakalie
Przygotowanie:
1.Z jabłek usuwamy gniazda i nacinamy owoce w kilku dowolnych miejscach. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego.
2.Tak przygotowane jabłka skrapiamy sokiem z wiśni, a także posypujemy cukrem, cynamonem i skórką pomarańczową. Do naczynia wlewamy wino, możemy też przy okazji delikatnie skropić alkoholem owoce.
3.Jabłka pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
4.Na koniec dekoracyjnie posypujemy je bakaliami. Smacznego!
Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepyszne TIRAMISU, czyli włoski specjał z biszkoptów zanurzonych w kawie i amaretto
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
BABECZKI OREO: Są nie tylko przepyszne, ale także bardzo dekoracyjne - sprawdź sama!
Biało-czarne ciasteczka doskonale sprawdzają się w wypiekach.