Z każdym rokiem urządzanie tzw. Halloween party robi się w Polsce coraz bardziej popularne. Nie ma w tym dziwnego – w końcu to jedyna taka okazja, aby wraz ze znajomymi przebrać się za zjawy, obejrzeć wspólnie horror czy opowiedzieć sobie kilka mrożących krew w żyłach historii.
Impreza Halloween nie może się jednak odbyć bez odpowiedniej aranżacji mieszkania i – rzecz jasna – specyficznego menu. Zachęcamy więc do własnoręcznego zrobienia tortu, który wygląda przerażająco, ale smakuje wyśmienicie!
Składniki:
Biszkopt do tortu: 5 dużych jajek, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem: 400 g śmietany kremówki, 1 szklanka cukru pudru, ok. 250 g słodkiego twarożku, wiórki kokosowe, 1/2 cytryny, 1-2 brzoskwinie
Pajęczyna: 2 duże jajka, 2 szklanki przesianego cukru
Przygotowanie:
1.Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Potem dodaj żółtka, obie mąki, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj. Tak przygotowaną masę wyłóż do okrągłej formy (najlepiej połóż na dno kawałek papieru do pieczenia). Wstaw na 35 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz, aby twój tort był piętrowy, powtórz tę czynność dwukrotnie – tak, by otrzymać dwa biszkopty.
2.Przygotuj krem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj twarożek i wszystko zmiksuj. Przekrój biszkopt na dwie warstwy. Każdą z nich skrop sokiem z cytryny, a następnie wyłóż na nie krem oraz pokrojone brzoskwinie i złącz ponownie ze sobą. Posmaruj też tort kremem z wierzchu i posyp go wiórkami kokosowymi.
3.Przygotuj pajęczynę z lukru. Białko z jajek i przesiany cukier umieść w misce miksera i mieszadłem utrzyj – na wolnych obrotach - do chwili, aż lukier będzie śnieżnobiały, a cukier się rozpuści. Zbyt gęsty lukier możesz rozrzedzić kilkoma kroplami wody. Następnie za pomocą łyżki lub drewnianego patyczka stwórz na torcie nitki pajęczyny. Kropką nad i będzie gumowy pająk, który powinien znajdować się w widocznym miejscu.
Wskazówka: Pajęczyna może być również brązowa. Wykonasz ją z roztopionej czekolady.
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Grzanki z pieczarkami, rukolą i masełkiem czosnkowym (Zrobisz je błyskawicznie!)
Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę.
Przepis na sałatkę WEGETARIAŃSKĄ (Zdrowe & lekkie danie na kolację) – MNIAM!
Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka nie tylko zaspokoi głód, ale również pomoże zrzucić zbędne kilogramy.