Przepis na halloweenowy TORCIK z pająkiem (Wygląda przerażająco, smakuje wybornie!)

30 Października 2012

Zaskocz swoich znajomych nietypowym deserem!

tort z pająkiem

Z każdym rokiem urządzanie tzw. Halloween party robi się w Polsce coraz bardziej popularne. Nie ma w tym dziwnego – w końcu to jedyna taka okazja, aby wraz ze znajomymi przebrać się za zjawy, obejrzeć wspólnie horror czy opowiedzieć sobie kilka mrożących krew w żyłach historii.

Impreza Halloween nie może się jednak odbyć bez odpowiedniej aranżacji mieszkania i – rzecz jasna – specyficznego menu. Zachęcamy więc do własnoręcznego zrobienia tortu, który wygląda przerażająco, ale smakuje wyśmienicie!

Torcik z pajęczyną (źródło: www.thecakeblog.com/)

Składniki:

Biszkopt do tortu: 5 dużych jajek, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru z wanilią

Krem: 400 g śmietany kremówki, 1 szklanka cukru pudru, ok. 250 g słodkiego twarożku, wiórki kokosowe, 1/2 cytryny, 1-2 brzoskwinie

Pajęczyna: 2 duże jajka, 2 szklanki przesianego cukru

Przygotowanie:

1.Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Potem dodaj żółtka, obie mąki, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj. Tak przygotowaną masę wyłóż do okrągłej formy (najlepiej połóż na dno kawałek papieru do pieczenia). Wstaw na 35 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz, aby twój tort był piętrowy, powtórz tę czynność dwukrotnie – tak, by otrzymać dwa biszkopty.

2.Przygotuj krem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj twarożek i wszystko zmiksuj. Przekrój biszkopt na dwie warstwy. Każdą z nich skrop sokiem z cytryny, a następnie wyłóż na nie krem oraz pokrojone brzoskwinie i złącz ponownie ze sobą. Posmaruj też tort kremem z wierzchu i posyp go wiórkami kokosowymi.

3.Przygotuj pajęczynę z lukru. Białko z jajek i przesiany cukier umieść w misce miksera i mieszadłem utrzyj – na wolnych obrotach - do chwili, aż lukier będzie śnieżnobiały, a cukier się rozpuści. Zbyt gęsty lukier możesz rozrzedzić kilkoma kroplami wody. Następnie za pomocą łyżki lub drewnianego patyczka stwórz na torcie nitki pajęczyny. Kropką nad i będzie gumowy pająk, który powinien znajdować się w widocznym miejscu.

Wskazówka: Pajęczyna może być również brązowa. Wykonasz ją z roztopionej czekolady.

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Grzanki z pieczarkami, rukolą i masełkiem czosnkowym (Zrobisz je błyskawicznie!)

Pasują zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na szaloną imprezę.

Przepis na sałatkę WEGETARIAŃSKĄ (Zdrowe & lekkie danie na kolację) – MNIAM!

Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka nie tylko zaspokoi głód, ale również pomoże zrzucić zbędne kilogramy.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 13:42:11

Nie za fajny tort dla kogoś, kto cierpi na arachnofobię ;) tzn. dla mnie... brrr pająki!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 14:53:46

ja cierpie na arachnofobie, ale taki torcik ze sztucznym pajakiem chetnie bym zjadla :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 09:33:56

fajny pomysł z takim zabawkowym pająkiem :) nawet mam takiego, który się nada do tortu :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 08:28:46

cukierek albo psikus xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 07:00:34

Wolę dietetyczne przepisy ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 14:22:42

a kogo to obchodzi?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-30 16:27:45

mnie obchodzi, bo tez wole ;) ile w Was ludzie jadu ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-31 11:02:56

ten jad to pewnie od pająka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-01-29 12:29:45

xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1