Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Bez mąki & bez drożdży. Za to z mnóstwem ziaren i nasion!
Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!
28.04.2013

Jeśli (podobnie jak my) jesteś wiecznie na diecie i masz wyrzuty sumienia jedząc biały chleb, pokochasz ten przepis! Chleb zrobiony bez mąki, za to z najzdrowszymi orzechami, nasionami i zbożami, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów.

Potrzebujesz: 1 szklankę ziaren słonecznika, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklankę orzechów laskowych lub migdałów, 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska, do kupienia w eko-sklepach), 4 łyżki nasion babki płesznika, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 3 łyżki masła klarowanego, 350 ml wody

1. W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku. Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wyrównaj wierzch. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

3. Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 

4. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Polecane wideo

Komentarze (15)
Ocena: 5 / 5
Iwo (Ocena: 5) 09.01.2017 10:35
Zamiast swoich "złotych" myśli piszcie lepiej czy chlebek się udał, czy jest dobry i warty upieczenia i ewentualnie dobre wskazówki
odpowiedz
Aga (Ocena: 5) 07.04.2014 01:25
Zrobiłam a jutro rano piekę ... jadłam już takie cuda i mam nadzieję, że ten "chleb" wyjdzie równie dobrze.
odpowiedz
Ewa (Ocena: 5) 08.02.2014 04:24
Wczoraj wieczorem upieklam ten chlebek i dzisiaj na sniadanie zjadlam dwa kawalki z salata , indykiem i kwaszonym ogorkiem . W poludnie sprawdzilam poziom cukru , ktory mam lekko podwyzszony po swiatecznych smakolykach i nie moglam uwierzyc w to co zobaczylam . Poziom cukru mam w normie . Polecam ten przepis wszystkim cukrzykom i zycze zdrowia .Ewa
odpowiedz
ika (Ocena: 5) 02.05.2013 20:40
na ten bardzo podobny przepis wpadlam sama byl on na bazie platkow siemienia lnianego orzechow slonecznika nasion dyni czarnuszki , kminku mozna dodac nieco maki -suche skladniki sie miesza w misce , a plynne czyli woda , oliwa z oliwek , jajko, nieco jakiegos kwasu np. sok z cytrynki czy ocet jablkowy (lyzeczka ) plynu tyle by byla gesta masa po wymieszaniu , mozna zostawic by nieco namoklo bo piecze sie szybko dodawalam jeszcze troche sody oczyszczonej do spolchnienia , ale to niekonieczne . Potem ta mase rozsmarowac na plaskiej blaszce na ok 1,5 do 2 cm pociac od razu nozem do pizzy na dowolne kawalki posypac grubo sezamem i tak zapiec przez ok 25 do 30 minut pychotka polecam zdrowojadkom smakuje i samo i jako kanapeczki
odpowiedz
Marta (Ocena: 5) 29.04.2013 09:59
Zachęcam do polubienia strony na fb Zdrowie od małego :)))
odpowiedz

Polecane dla Ciebie