Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

28 Kwietnia 2013

Bez mąki & bez drożdży. Za to z mnóstwem ziaren i nasion!

Chleb z nasion

Jeśli (podobnie jak my) jesteś wiecznie na diecie i masz wyrzuty sumienia jedząc biały chleb, pokochasz ten przepis! Chleb zrobiony bez mąki, za to z najzdrowszymi orzechami, nasionami i zbożami, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów.

Potrzebujesz: 1 szklankę ziaren słonecznika, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklankę orzechów laskowych lub migdałów, 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska, do kupienia w eko-sklepach), 4 łyżki nasion babki płesznika, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 3 łyżki masła klarowanego, 350 ml wody

1. W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku. Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wyrównaj wierzch. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

3. Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 

4. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (15)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Iwo
(Ocena: 5)
2017-01-09 10:35:51

Zamiast swoich "złotych" myśli piszcie lepiej czy chlebek się udał, czy jest dobry i warty upieczenia i ewentualnie dobre wskazówki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Aga
(Ocena: 5)
2014-04-07 01:25:40

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Zrobiłam a jutro rano piekę ... jadłam już takie cuda i mam nadzieję, że ten "chleb" wyjdzie równie dobrze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ewa
(Ocena: 5)
2014-02-08 04:24:33

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Wczoraj wieczorem upieklam ten chlebek i dzisiaj na sniadanie zjadlam dwa kawalki z salata , indykiem i kwaszonym ogorkiem . W poludnie sprawdzilam poziom cukru , ktory mam lekko podwyzszony po swiatecznych smakolykach i nie moglam uwierzyc w to co zobaczylam . Poziom cukru mam w normie . Polecam ten przepis wszystkim cukrzykom i zycze zdrowia .Ewa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ika
(Ocena: 5)
2013-05-02 20:40:18

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

na ten bardzo podobny przepis wpadlam sama byl on na bazie platkow siemienia lnianego orzechow slonecznika nasion dyni czarnuszki , kminku mozna dodac nieco maki -suche skladniki sie miesza w misce , a plynne czyli woda , oliwa z oliwek , jajko, nieco jakiegos kwasu np. sok z cytrynki czy ocet jablkowy (lyzeczka ) plynu tyle by byla gesta masa po wymieszaniu , mozna zostawic by nieco namoklo bo piecze sie szybko dodawalam jeszcze troche sody oczyszczonej do spolchnienia , ale to niekonieczne . Potem ta mase rozsmarowac na plaskiej blaszce na ok 1,5 do 2 cm pociac od razu nozem do pizzy na dowolne kawalki posypac grubo sezamem i tak zapiec przez ok 25 do 30 minut pychotka polecam zdrowojadkom smakuje i samo i jako kanapeczki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Marta
(Ocena: 5)
2013-04-29 09:59:33

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Zachęcam do polubienia strony na fb Zdrowie od małego :)))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-04-28 22:34:20

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Wypadałoby chociaż napisać z jakiego bloga skopiowaliście przepis.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-04-28 19:44:29

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Ciekawe ile taki chlebek kosztuje, chyba z 20zł :O

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ania
(Ocena: 5)
2013-04-28 13:54:41

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

No to gratuluję. Jedzenie nie powinno przysparzać wyrzutów sumienia, NIGDY !! Jesli przysparza, najprawdopodobniej cierpisz na zaburzenie łaknienia (a tym nie jest tylko anoreksja, czy bulimia. Dokształć się). Papilocie, takie komentarze są denne i destrukcyjne!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-04-28 11:13:12

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

Jadłam bułeczki z samych ziaren i smakowały jak wióry. Jakbym sie w bobra zamieniła i skubała drewno. Fuj.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-04-28 09:27:37

re: Przepis na domowy chleb: Robimy go z masy nasion, orzechów i migdałów, nie dodajemy mąki!

to sie juz chyba nie nazywa chlebem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz