Smażone w głębokim oleju krążki są chrupkie z zewnątrz i wyjątkowo aromatyczne w środku Przyznajcie, że trudno się oprzeć!
Składniki:
1 duża cebula, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, szklanka mleka, 3/4 szklanki bułki tartej, olej
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w plastry o grubości 0,5 cm, porozdzielaj je na krążki i odłóż na kilka minut na talerz. Następnie wymieszaj w misce mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtocz w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odłóż je na talerz.
Do naczynka (w którym znajduje się już reszta mąki z solą i proszkiem) dolej mleko, wbij jajko i wszystko razem wymieszaj. Potem maczaj krążki w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk.
Smaż pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, aby obeschły. Na końcu dopraw solą do smaku.
Kinga Walczak
Zobacz także:
SPAGHETTI ze SZPINAKIEM & FETĄ (Idealne na ekspresowy obiad dla całej rodziny)
Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.
Nachosy: Zrób sama meksykański przysmak! (Domowe smakują zupełnie inaczej - LEPIEJ)
Chrupiące placuszki przygotujesz błyskawicznie!