Przepis na chrupiące CHLEBKI CZOSNKOWE – ciepła przekąska na jesienne wieczory!

20 Listopada 2012

Aromatyczne i smaczne, czyli doskonałe na listopadowe chłody!

chlebki czosnkowe

Delikatny zapach czosnku i smakowity aromat ziół… Tak może pachnieć jedynie świeże pieczywko czosnkowe, które z łatwością przyrządzisz w domowym piekarniku. Chlebek doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak zupy, szaszłyki, czy warzywne sałatki. Stanowi również wspaniałą, ciepłą przekąskę na jesienne dni.

Chlebek czosnkowy (Porcja dla 4 osób):

Składniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży piekarskich, 300 ml letniej wody, niepełna łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1.Drożdże zalej letnią wodą, dodaj cukier i jedną łyżkę mąki. Wymieszaj.

2.W misce wymieszaj mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolej do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostaw je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.

3.Wyrośnięte ciasto uformuj w kształt chlebka lub bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykryj go ściereczką na 20 minut i poczekaj, aż ponownie urośnie.

4.Chlebek spryskaj odrobiną wody i natrzyj mąką. Piecz go w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut.

5.Odczekaj, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie pokrój go na grube kromki. Podawaj do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym chlebkiem posmarowanym odrobiną masła. Smacznego!

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na KACZKĘ Z JABŁKAMI i żurawiną – prosty i smaczny obiad dla całej rodziny!

Kilka składników, a jaki bajeczny efekt!

DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich

Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (15)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-01-04 15:56:27

robi się szybko a efekt cudowny;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-24 11:10:30

Tutaj wpisz treść komentarza do Przepis na chrupiące CHLEBKI CZOSNKOWE – ciepła przekąska na jesienne wieczory!...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-23 02:59:53

Zrobione, wszyscy zachwyceni, zreszta ja jeszcze bardziej!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 13:09:14

albo mozna kupic gotowe w biedronce ktore wystarczy na jakies 12 minut wsadzic do piekarnika ;P mniam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 14:17:46

z chemią!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 15:36:21

Właśnie...ja tam wolę poświęcić więcej czasu i sama zrobić :) Wtedy przynajmniej wiem co jem :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 22:24:45

A jaka niesamowicie trująca chemia tam może być? We wszystkim masz chemie, nic ci się nie stanie jak kupisz sobie gotowca zamiast spędzać 2h nad ugniataniem i pieczeniem głupiego chlebka.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-21 02:20:36

O boze koło 3zł i normalnie cud miód malina.. kocham te bagietki czosnkowe !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 10:59:03

Łeee, ja też myślałam, że to przepis na gotowy chleb posmarowany czosnkiem...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 23:47:25

najłatwiej jest zrobić grzankę/tosta i po chrupiącym wierzchu potrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. i nie trzeba się tyle babrać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-22 08:45:20

jakby tak było później byście pisali po co przepis na posmarowanie bułki masłem czsonkowym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 01:13:41

żeby zaoszczędzić czasu, kupuje zwykłą bagietke, kroje na male kanapki, mieszam masło z czosnkiem, smaruje pieczywo i na kilkanascie minut do piekarnika. świetne były na grila, no ale coz, sezon sie skonczyll:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 07:03:36

Chyba się nie zastanawiałaś jakie składniki znajdują się w takiej bagietce ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 08:22:47

ja też wybieram bagietkę i masło czosnkowe lub sama mieszam masło z czosnkiem. nie mam czasu na pieczenie chlebka.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-11-20 12:28:52

ja z kolei najpierw podpiekam pieczywko i na gorące smaruje masło ze świezżo zmielonym czosnkiem.. pyszotka:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz