Delikatny zapach czosnku i smakowity aromat ziół… Tak może pachnieć jedynie świeże pieczywko czosnkowe, które z łatwością przyrządzisz w domowym piekarniku. Chlebek doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak zupy, szaszłyki, czy warzywne sałatki. Stanowi również wspaniałą, ciepłą przekąskę na jesienne dni.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży piekarskich, 300 ml letniej wody, niepełna łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1.Drożdże zalej letnią wodą, dodaj cukier i jedną łyżkę mąki. Wymieszaj.
2.W misce wymieszaj mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolej do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostaw je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto uformuj w kształt chlebka lub bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykryj go ściereczką na 20 minut i poczekaj, aż ponownie urośnie.
4.Chlebek spryskaj odrobiną wody i natrzyj mąką. Piecz go w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut.
5.Odczekaj, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie pokrój go na grube kromki. Podawaj do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym chlebkiem posmarowanym odrobiną masła. Smacznego!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na KACZKĘ Z JABŁKAMI i żurawiną – prosty i smaczny obiad dla całej rodziny!
Kilka składników, a jaki bajeczny efekt!
DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich
Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!