Przepis na chrupiące CHLEBKI CZOSNKOWE – ciepła przekąska na jesienne wieczory!

Aromatyczne i smaczne, czyli doskonałe na listopadowe chłody!
Przepis na chrupiące CHLEBKI CZOSNKOWE – ciepła przekąska na jesienne wieczory!
20.11.2012

Delikatny zapach czosnku i smakowity aromat ziół… Tak może pachnieć jedynie świeże pieczywko czosnkowe, które z łatwością przyrządzisz w domowym piekarniku. Chlebek doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak zupy, szaszłyki, czy warzywne sałatki. Stanowi również wspaniałą, ciepłą przekąskę na jesienne dni.

Chlebek czosnkowy (Porcja dla 4 osób):

Składniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży piekarskich, 300 ml letniej wody, niepełna łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1.Drożdże zalej letnią wodą, dodaj cukier i jedną łyżkę mąki. Wymieszaj.

2.W misce wymieszaj mąkę, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolej do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i oliwę. Wymieszaj wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostaw je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.

3.Wyrośnięte ciasto uformuj w kształt chlebka lub bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykryj go ściereczką na 20 minut i poczekaj, aż ponownie urośnie.

4.Chlebek spryskaj odrobiną wody i natrzyj mąką. Piecz go w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut.

5.Odczekaj, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie pokrój go na grube kromki. Podawaj do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym chlebkiem posmarowanym odrobiną masła. Smacznego!

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Przepis na KACZKĘ Z JABŁKAMI i żurawiną – prosty i smaczny obiad dla całej rodziny!

Kilka składników, a jaki bajeczny efekt!

DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich

Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!

Polecane wideo

Komentarze (15)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 04.01.2013 15:56
robi się szybko a efekt cudowny;D
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.11.2012 11:10
Tutaj wpisz treść komentarza do Przepis na chrupiące CHLEBKI CZOSNKOWE – ciepła przekąska na jesienne wieczory!...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.11.2012 02:59
Zrobione, wszyscy zachwyceni, zreszta ja jeszcze bardziej!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.11.2012 13:09
albo mozna kupic gotowe w biedronce ktore wystarczy na jakies 12 minut wsadzic do piekarnika ;P mniam
zobacz odpowiedzi (4)
Anonim (Ocena: 5) 20.11.2012 10:59
Łeee, ja też myślałam, że to przepis na gotowy chleb posmarowany czosnkiem...
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie