Choć nie każdy lubi zapach i smak brokułów, warto przekonać się do tych warzyw. Są one bowiem nieocenionym źródłem błonnika, a do tego mogą stanowić składnik wielu diet ze względu na swoją niskokaloryczność. Dzisiaj przepis na brokuły zapiekane w cieście francuskim. Smacznego!
Brokuły zapiekane w cieście francuskim (Źródło: ohmyveggies.com)
Składniki: 1 szklanka mleka, 3 łyżki mąki, garść startego sera cheddar, sól i pierz, szczypta pieprzu cayenne, kilka różyczek brokułów, 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 jajko roztrzepane, oliwa
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
2.W niewielkim garnku zmieszaj ze sobą mąkę i mleko. Duś na małym ogniu przez 3-5 minut, cały czas mieszając.
3.Zdejmij garnek z ognia. Dodaj ser, sól, pieprz oraz pieprz Cayenne.
4.Spryskaj 4 kokilki oliwą. Umieść w nich różyczki brokułów i zalej je sosem.
5.Pokrój ciasto francuskie na małe kwadraty i umieść je na wierzchu kokilek. Piecz przez 12-14 minut, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor.