Przepis na BROKUŁY zapiekane w cieście francuskim (Wspaniała przystawka na ciepło!)

Spróbujesz raz i zakochasz się w tym daniu!
Przepis na BROKUŁY zapiekane w cieście francuskim (Wspaniała przystawka na ciepło!)
Fot. ohmyveggies.com
20.02.2013

Choć nie każdy lubi zapach i smak brokułów, warto przekonać się do tych warzyw. Są one bowiem nieocenionym źródłem błonnika, a do tego mogą stanowić składnik wielu diet ze względu na swoją niskokaloryczność. Dzisiaj przepis na brokuły zapiekane w cieście francuskim. Smacznego!

Brokuły zapiekane w cieście francuskim (Źródło: ohmyveggies.com)

Składniki: 1 szklanka mleka, 3 łyżki mąki, garść startego sera cheddar, sól i pierz, szczypta pieprzu cayenne, kilka różyczek brokułów, 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 jajko roztrzepane, oliwa

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

2.W niewielkim garnku zmieszaj ze sobą mąkę i mleko. Duś na małym ogniu przez 3-5 minut, cały czas mieszając.

3.Zdejmij garnek z ognia. Dodaj ser, sól, pieprz oraz pieprz Cayenne.

4.Spryskaj 4 kokilki oliwą. Umieść w nich różyczki brokułów i zalej je sosem.

5.Pokrój ciasto francuskie na małe kwadraty i umieść je na wierzchu kokilek. Piecz przez 12-14 minut, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor.

Polecane wideo

Komentarze (9)
Ocena: 5 / 5
bejbi (Ocena: 5) 03.03.2013 16:58
a to ciasto na pewno sie upiecze, jak je poloze na tym wszystkim? raz robilam francuska zupe cebulowa z reklamy i ciasto sie zetknelo z zupa, wpadlo do kokilki i wyszlo surowe :<
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.02.2013 14:32
a wczym, trzeba miec jakies specjalne miseczki zaroodpornee?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 20.02.2013 14:08
wydaje mi się, że muszą być wcześniej ugotowane, ale pewna nie jestem. wie ktoś?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 20.02.2013 12:56
A brokuły podgotowane/ugotowane czy surowe?
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.02.2013 10:15
szkoda ze ciasto francuskie jest takie kaloryczne :(
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie