Na taką zupę czeka się cały rok. Mowa o niezwykle aromatycznym i smakowitym barszczu wigilijnym, który zazwyczaj serwuje się z małymi pierożkami lub uszkami. U nas znajdziesz sprawdzoną recepturę na ten świąteczny przysmak.
Składniki:
2 litry wywaru warzywnego, 1,5 litra zakwasu buraczanego, garść suszonych grzybów, ząbek czosnku, 5 buraków, 3 łyżki soku z cytryny, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekana natka pietruszki
Zakwas buraczany: 2 kg buraków, 3 litry wody mineralnej, 4 ząbki czosnku, sól (2 łyżki), cukier (1 łyżka)
Fot. Thinkstock
3.Przygotuj wywar warzywny. W tym celu zagotuj w 2 litrach wody 2 marchewki, pora, cebulę, 5 buraków seler oraz pietruszkę. Kiedy wywar będzie gotowy, usuń z niego warzywa i dolej 1,5 l zakwasu buraczanego oraz 1,5 kubka sosu grzybowego (bez grzybów).
4.Barszcz dopraw przyprawami oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj odrobinę zakwasu buraczanego. Zupę podawaj z uszkami lub pierogami. Smacznego!
Fot. Thinkstock
Przygotowanie:
1.Przygotuj zakwas buraczany. Obierz buraki i pokrój je w plastry. Umieść je na dnie wielkiego słoja. Dodaj sól, cukier, czosnek i zalej wszystko ostudzoną, przegotowaną wcześniej wodą. Przykryj słoje ręcznikiem papierowym i odstaw je w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie 7 dni zdejmij z zakwasu pianę i przecedź płyn do słoików lub butelek. Wstaw do lodówki. Po 4 dniach zakwas będzie gotowy do użycia.
2.Grzyby opłucz w sitku, a następnie zalej je 3 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoknięcia. Potem gotuj je przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem 2 liści laurowych i ząbka czosnku.