Przepis na BARSZCZ wigilijny (Sprawdzona przez lata receptura na świąteczny przysmak)

11 Grudnia 2012

Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, bez której nie może odbyć się żadna wigilijna kolacja.

barszcz wigilijny

Na taką zupę czeka się cały rok. Mowa o niezwykle aromatycznym i smakowitym barszczu wigilijnym, który zazwyczaj serwuje się z małymi pierożkami lub uszkami. U nas znajdziesz sprawdzoną recepturę na ten świąteczny przysmak.

Barszcz wigilijny

Składniki:

2 litry wywaru warzywnego, 1,5 litra zakwasu buraczanego, garść suszonych grzybów, ząbek czosnku, 5 buraków, 3 łyżki soku z cytryny, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekana natka pietruszki

Zakwas buraczany: 2 kg buraków, 3 litry wody mineralnej, 4 ząbki czosnku, sól (2 łyżki), cukier (1 łyżka)

Przygotowanie:

1.Przygotuj zakwas buraczany. Obierz buraki i pokrój je w plastry. Umieść je na dnie wielkiego słoja. Dodaj sól, cukier, czosnek i zalej wszystko ostudzoną, przegotowaną wcześniej wodą. Przykryj słoje ręcznikiem papierowym i odstaw je w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie 7 dni zdejmij z zakwasu pianę i przecedź płyn do słoików lub butelek. Wstaw do lodówki. Po 4 dniach zakwas będzie gotowy do użycia.

2.Grzyby opłucz w sitku, a następnie zalej je 3 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoknięcia. Potem gotuj je przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem 2 liści laurowych i ząbka czosnku.

3.Przygotuj wywar warzywny. W tym celu zagotuj w 2 litrach wody 2 marchewki, pora, cebulę, 5 buraków seler oraz pietruszkę. Kiedy wywar będzie gotowy, usuń z niego warzywa i dolej 1,5 l zakwasu buraczanego oraz 1,5 kubka sosu grzybowego (bez grzybów).

4.Barszcz dopraw przyprawami oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj odrobinę zakwasu buraczanego. Zupę podawaj z uszkami lub pierogami. Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

various
(Ocena: 5)
2012-12-21 13:27:55

Życzymy wszystkim wesołych i udanych świąt, pozdrawiamy mistrzowie szeptów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 19:50:31

ja jem barszcz z pierogami z kapusta i grzybami. kiedys jadlam z uszkami , ale sa za male i teraz duze pierogi :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 22:41:41

kocham barszcz z pierogami ruskimi ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 13:56:43

u mnie rządzi grochóweczka. Rzecz jasna postna. Pycha!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 07:02:25

mmmm na to zawsze czekam cały rok :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 06:18:54

Barszcz na rybie? Pierwsze słyszę! :) W każdym razie najlepszy barszcz jest z przepisu przechodzącego z pokolenia na pokolenie, rodzinnego!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 11:38:20

jakaś lacha niżej mówi, ze jak rodzinny to juz nie tradycyjny, heheheheh ;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 00:42:07

U nas się je grzybową :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 07:11:54

U mnie tez ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 09:46:39

uwielbiam grzybową, ale nie robi się u mnie w domu ;c za to nie wyobrażam sobie wigilii bez naleśników z kapustą i grzybami!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 00:25:25

Tradycyjny barszcz wigilijny gotuje się na rybie... tym właśnie się różni od zwykłego barszczu debile! A wy podaliście przepis na jakąś czerwoną lurę! Wstyd... polki nie znające tradycji!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 09:29:09

na rybie? sama jesteś debilką :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 09:29:57

na rybie? Moja babcia ma 80 lat i tradycję zna jak mało kto, a zawsze robi wspaniały barszcz na domowej roboty zakwasie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 09:45:46

a wpadłaś mądralo na pomysł, że tradycyjne dania są modyfikowane przez rodziny? moja prababcia pochodziła z bardzo biednej rodziny i nie robiło się barszczu na rybie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 09:49:31

poza tym "czerwona lura" dlatego, że nie ma w niej ryby? spoko masz hahaha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 10:08:19

chyba coś ci się pomyliło - nie na rybie, tylko na wędzonym boczku...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 10:47:33

Ciekawe jak na boczku, jak dania wigilijne są postne??????? A apropo modyfikacji, to skoro coś zostało zmienione to już nie jest tradycyjne!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 11:37:30

a słyszałaś o czymś takim jak tradycja rodzinna, czy nie? nie każdy musi mieć twoją, jezu ogarnij

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 15:04:00

każda rodzina ma swoje własne tradycje i tego nie neguje! ale jak już podają przepis na TRADYCYJNY barszcz wigilijny, to powinni zajrzeć w karty historii. A fakty są takie, że początki barszczu mają w swych korzeniach wywar na rybie bądź zapomnianej dawno roślinie uprawnej zwanej właśnie "barszcz". Stąd nazwa i tradycja. Istnieje wiele wersji barszczu ale tradycyjny oznacza ten pierwszy, który dał początek reszcie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 15:28:08

dla mnie tradycyjny to taki, który zna ogół. Gdyby podali tutaj przepis na barszcz na rybie to zaraz by się wszyscy pienili, że jak to, ryba w barszczu?? jakim prawem??? Zreszta większość osób robi dzisiaj barszcz na zakwasie, a nie na rybie, więc fajnie że taki właśnie przepis podali na papilocie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-11 17:10:13

ale papilot nic na napisał o TRADYCYJNYM barszczu, ani razu nie padło to słowo, więc nie wiem o co ci chodzi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-12 18:12:43

przeczytaj jeszcze raz nagłówek i cały artykuł i powiedz mi gdzie widzisz że papilot podaje przepis na barszcz wigilijny ? nic tam o tradycyjnym barszczu nie ma.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz