Znudziły ci się tradycyjne przekąski w postaci batoników, paluszków bądź owoców? W takim razie witaj w klubie! My również zapragnęłyśmy przekąskowej odmiany i… udało nam się znaleźć przepis na naprawdę ciekawy przysmak. Bananowe chlebki nie tylko są zdrowe i sycące, ale przede wszystkim smakują wybornie!
Składniki: 4 dojrzałe banany, tłuszcz w spray’u (lub olej i pędzelek kuchenny)
Przygotowanie:
1.Obierz banany ze skórki i pokrój je na grube plastry.
2.Zmiksuj pokrojone owoce na gładką masę. Sprawdź, czy nie zostały w niej grudki.
3.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę spryskaj tłuszczem w spray’u (lub posmaruj ją olejem za pomocą specjalnego pędzelka).
4.Wylej na blachę bananową masę. Rozsmaruj ją równomiernie na całej szerokości.
5.Piecz bananową przekąskę przez około 2-2,5 godziny, dopóki nie stanie się zupełnie sucha.
6.Potnij zapieczoną masę nożem lub nożycami kuchennymi na małe prostokąty. Gotowe!
Uwaga: Przekąskę możesz zawinąć w folię spożywczą i przechowywać ją w temperaturze pokojowej nawet przez miesiąc. Możesz ją również zamrozić.