Przepis na aksamitny, czekoladowy SERNIK ♥ Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach!

12 Września 2012

Niebezpiecznie czekoladowy sernik, który podbije serca wszystkich łasuchów!

fot. www.handletheheat.com

Czy są tu jacyć czekoladoholicy? Jeśli tak, ten przepis jest dla Was! Ten aksamitny, czekoladowy sernik zawróci Wam w głowie - nie jest nadmiernie słodki, gdyż masa bazuje na czekoladzie deserowej, a dzięki dodatkowi naturalnego kakao smakuje naprawdę bosko... Do tego prezentuje się fenomenalnie - to zasługa nietypowego sposobu pieczenia w kąpieli wodnej, który zapobiega pękaniu ciasta. Jednym słowem, to sernik IDEALNY!

Czekoladowy sernik (źródło: www.handletheheat.com)

Składniki:

Na masę serową: ok. 255 g posiekanej czekolady deserowej, ok. 225 g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia w temp. pokojowej, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki kakao, 4 duże jaja

Na spód: ok. 260 g czekoladowych herbatników, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżeczki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

1. Spód: Nagrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj herbatniki z cukrem aż do połączenia. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj dalej aż masa nasiąknie tłuszczem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż od zewnątrz i od wewnątrz folią aluminiową, a następnie wyłóż masą z herbatników, mocno dociskając. Piecz ok. 8 minut i odstaw do ostygnięcia.

2. Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Serek, cukier i kakao zmiksuj aż do połączenia, dodawaj po kolei jajka a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i miksuj dalej, aż masa stanie się jednolita.

Masę przełóż do tortownicy i wyrównaj. Wstaw tortownicę do dużej brytfanny, a następnie wlej do niej wrzątku do połowy wysokości tortownicy. Stworzy to kąpiel wodną, dzięki której ciasto nie popęka. Ostrożnie wstaw całość do piekarnika i zapiekaj w 180°C przez ok. 1 godzinę, aż środek sernika dokładnie się zetnie.

Odstaw do ostygnięcia, następnie za pomocą noża oddziel brzegi ciasta od tortownicy i wstaw do lodówki na noc do ochłodzenia. Sernik przykryty folią można przechowywać do 3 dni w lodówce.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Rolada szpinakowa: Kremowy serek, suszone pomidory, parmezan - obiadowe pyszności!

Banalnie prosty pomysł na wykwintne danie!

Przepis na... Whoopie Pies - amerykańskie ciastka ze słodkim kremem (proste & szybkie)

Te ciasteczka nie tylko wyglądają, ale i smakują przepysznie!

 

Strony

Komentarze (49)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-06-01 19:55:15

re: Przepis na aksamitny, czekoladowy SERNIK ♥ Wygląda pięknie i rozpływa się w ustach!

Mój już "siedzi" w piekarniku i się piecze ;) Masa wyszła super, ale mam zastrzeżenia co do spodu. Na taką małą tortownicę taka ilość herbatników, to za dużo (połowa spokojnie starczy). No i tłuszczu jest za mało (nawet jak na pomniejszoną ilość herbatników) - ja dałam ok. pół kostki masła, a i tak się obawiam, że cały spód się pokruszy, albo zostanie w tortownicy. Za godzinę dam znać jak wyszło;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-06-03 21:28:01

mniej czekolady i kakao - masa jest gorzkawa, choć jak smakowałam przed upieczeniem, to wydawała mi się smaczna...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-03 13:43:23

polecam gorąco, pyszny sernik. ja zamiast serka philadelfia zastosowałam mascarpone i wyszło super :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-28 17:08:40

Minęła godzina i "sernik" dalej leje sie jak woda. W ogóle się nie piecze.... 180stopni, wszystko jak w przepisie, serek Philadelphia + twaróg sernikowy. Dam mu jeszcze 30 minut, moze cos z piekarnikiem ale wątpie. Zobaczymy, ale chyba nic tego. Albo jest tak delikatny, że rozpływa się nie w ustach a na blasze!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-15 12:54:25

sorry, ale miksuję już ok 10 min. te herbatniki i żadnej masy nie ma....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-16 14:34:51

Nie wiem czy mikserem jak w przepisie dasz radę. Ja je wrzuciłam do robota kuchennego, można ewentualnie użyć blendera. Mikser nie da rady ich tak rozdrobnić, tak mi się wydaje. A ciasto pyszne i łatwe w przygotowaniu, wczoraj zrobiłam, dziękuję za przepis i proszę o więcej takich przepisów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-14 17:35:29

ej pustaki nie umiejące sobie poradzić z kupnem serka kupcie zwykłą kostke białego sera półtłustego i zmielcie 2 razy proste a nie jakiś philadelphia bo to nic innego ....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 20:57:42

Lubicie czytać pamiętniki ? Serdecznie zapraszam echo-souvenirs.blog.onet.pl ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 20:37:01

wyglada apetycznie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 20:01:26

warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-koty-kocieta-PILNE-5-malych-kotkow-szuka-domu-W0QQAdIdZ413050098 Małe kotki szukają domu!!! PILNE!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 19:39:11

Zrobiłam:)) Mmmm wyszedł przepyszny!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-12 19:15:33

zamiast serka philadelphia możecie dać zwykły ser do sernika, President, albo nawet ten z biedronki. Byłe do sernika.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz