Prosty & tani przepis na domową tortillę ♥

05 Września 2012

Z tych meksykańskich placków wyczarujesz oryginalne śniadanie, szybki lunch do pracy, czy pyszny obiad dla całej rodziny!

Przepis na Tortillę

Tortilla to tradycyjny meksykański placek, podawany na przeróżne sposoby. Można przyrządzić z niego pyszne dania - tacos, burrito czy popularne wrapy. W sklepach bez problemu kupimy gotowe tortille, jednak zazwyczaj zawierają one dużo konserwantów i ulepszaczy, a cena skutecznie odstrasza od zakupu. Okazuje się jednak, że przyrządzenie domowej tortilli jest bardzo proste! W dodatku wszystkie potrzebne składniki bez problemu znajdziesz w kuchni. Do dzieła!

Domowe placki tortilla (źródło: www.cookingsessions.com)

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/2 szklanki margaryny lub oleju, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj tłuszcz i wymieszaj wszystko rękoma. Rozpuść sól w wodzie (woda nie może być za zimna, ani za ciepła), a następnie wlewaj porcjami wodę do ciasta, cały czas ugniatając masę. Ciasto powinno być miękkie, nie za suche, i nie za mokre. Pzekładamy je na talerz, który przykrywamy miską, odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu nakładamy na ręce trochę tłuszczu i dzielimy ciasto na 12 części. Przykrywamy plastikową folią lub ścierką i zostawiamy na kolejne 20-30 minut.

Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Staramy się, aby placki były tak cienkie, jak to możliwe. Następnie smażymy tortillę na suchej patelni przez ok. 15-20 sekund na obu stronach. Nie smaż ich zbyt długo, bo staną się kruche i łamliwe!

Tortille można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez ok. 2 dni.

Marta Małachowska

Zobacz także:

Przepis na MANGO LASSI: Tradycyjny napój prosto z Indii (Gwarantowane orzeźwienie!)

Lassi jest świetne w upały, a wrzesień zapowiada się gorący. Musisz spróbować!

Przepis na przepyszne, chrupiące BISCOTTI ♥

Te ciasteczka uzależniają!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (30)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

adamek
(Ocena: 5)
2012-12-29 00:39:25

wlasnie zrobilem w cholere dobre ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-12-08 14:26:55

świetny przepis!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-08 11:01:18

właśnie zrobiłam i są pyszne :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-07 13:05:49

Zerknijcie sobie co to jest TACO BELL

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-06 20:32:07

przeciez do prawdziwej tortilli daje sie make kukurydziana wtedy to jest danie meksykanskie .!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-06 16:41:39

ja 4 szklanki odmierzałam tymi czarnymi co wszyscy mają w domu i na tyle to zdecydowanie za dużo 1,5 szkl wody. Musiałam dosypać jeszcze jedną całą szklankę. także jak ktoś używa tych szklanek to spokojnie wystarczy szklanka wody jak nie mniej i troche mniej soli bo za slone wyszly

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 14:26:19

w Biedronce są bdb tortillę 4 za 3,50 zl:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 14:30:23

+ gratis spulchniacze, emulgatory i konserwanty. Nie, dziękuję.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 17:16:47

w tych z biedronki czuć ocet albo jakiś octan, co mnie osobiście odstrasza od ich kupna ://

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 17:50:23

ja robię bez sody a dokładnie z programu rewolucja na talerzu. Polecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 13:01:15

Sekretem udanej tortilli jest tłuszcz!! Nie powinno dodawać się oleju czy margaryny jak w przepisie tylko SMALEC!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 13:22:55

nieprawda

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-10 14:43:38

smalec??? ja daję masło i są pyszne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 12:04:25

A nie można usmażyć normalnych naleśników?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 13:00:16

ja robię zwykłe naleśniki... trochę się łamią ale sa ok:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 13:23:49

wszystko można, ale tu akurat masz przepis na tortille, a nie na naleśniki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 10:06:36

To ja dodam coś od siebie - uwielbiam toritillę, a mój chłopak jeszcze bardziej, więc ze swego zamiłowania do kuchni postanowiłam znaleźć przepis idealny i.. to nie chodzi jedynie o przepis ;) Z tej porcji wyjdzie 12 ogromnych tortilli - ja żeby zrobić 4 używam - szklanki mąki, 1/3 szklanki gorącej wody(wrzątku), 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/5 łyżki oleju. Wszystko mieszam i zostawiam na przynajmniej pół godziny. Następnie dzielę na porcje, wałkuję, smażę. Przygotowuję miejsce na tortillę: na ścierkę kładę folię aluminiową i składam razem na pół żeby tortilla była między dwoma warstwami folii aluminiowej, a dzięki ścierce nie traci ciepła - wkładam tam od razu z patelni gorącą tortillę i zostawiam na 5 minut - dzięki temu nie robią się kruche i twarde :) Pozdrawiam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-05 23:04:19

napewno wyprobuje :D juz w ten piątek :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-09-21 14:48:54

bdb przepis ale nie na 4 ale 3 tortille

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz