To danie wprost idealne dla świeżo upieczonej kucharki. Nie dość, że przyrządza się je ekspresowo, to jeszcze nie może się nie udać. Dodatkowo, pochodząca z Prowansji potrawa, jak żadna inna wypełni twoją kuchnię cudownym ziołowym aromatem. Nikt nie będzie potrafił jej się oprzeć.
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany, 3 cukinie, 2 cebule, 2-3 duże pomidory, 2 czerwone papryki, 4-6 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka świeżego tymianku, 2 łyżki świeżej bazylii, 1 liść laurowy, sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie z oliwek.Dodaj paprykę, pomidory i przyprawy. Podduś wszystko na patelni około 15 minut.
Bakłażany i cukinię rozłóż na blaszce. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Gdy warzywa lekko się zarumienią, dorzuć je do reszty składników. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe danie podawaj z chrupiącą bagietką oraz czerwonym, półwytrawnym winem.
Smacznego!