Proste przepisy na sylwestrowe przekąski (Smaczne & szybkie!)

31 Grudnia 2015

Minipizze z ciasta francuskiego, zapiekane bagietki, pyszne sałatki. Palce lizać!

sylwestrowe przekąski

Trudno wyobrazić sobie całonocną zabawę bez dobrego jedzenia, szczególnie jeśli ma się w planach spożywanie wysokoprocentowych trunków. Żeby goście nie padli z wycieńczenia i długo wspominali zabawę u ciebie, prezentujemy 10 interesujących pomysłów na sylwestrowe przekąski, zarówno na ciepło, jak i na zimno, wytrawne oraz słodkie.

W ich przygotowaniu mogą ci pomóc najbliżsi przyjaciele albo rodzina. Na pewno będzie zabawnie!

Sałatka Gyros

Składniki: jedna podwójna pierś z kurczaka, przyprawa Gyros-Kebab, puszka groszku, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, trzy małe cebule, majonez, keczup, olej do smażenia.

Wykonanie: pierś umyć, pokroić w kosteczki, obtoczyć w przyprawie Gyros. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Cebule poszatkować na drobną kosteczkę, kapustę pekińską pokroić na cienkie paski. W niewielkiej miseczce wymieszać keczup z majonezem. W szklanej salaterce układać warstwami: groszek, na to cienko majonez i keczup, kukurydzę, majonez i keczup, cebule, majonez i keczup, kawałki kurczaka, majonez i keczup, kapustę pekińską. Zakończyć warstwą majonezu z keczupem.

Koreczki beskidzkie

Składniki: 20 dag oscypka, sera wędzonego lub fety, garść wyłuskanych orzechów włoskich podzielonych na połówki, garść listków bazylii lub zielonej pietruszki.

Wykonanie: ser pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Na każdej kostce sera układać po listku pietruszki i po połówce orzecha. Spiąć wykałaczką.

Pieczarkowe ślimaki

Składniki: 16 dużych pieczarek, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, 4-5 ząbków czosnku, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Masło utrzeć na krem, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osuszyć, obciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją – więcej kuchennych trików znajdziesz w innym artykule). Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej pieczarki i każdy kapelusz napełnić łyżką masła z dodatkami. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut.

 

Strony

Komentarze (0)
ocena
0/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz