Proste przepisy na obiad (Upichcisz go w 30 minut!)

Masz mało czasu, żeby ugotować smaczny, pożywny obiad? Oto garść przepisów w sam raz na zapracowane popołudnie.
Proste przepisy na obiad (Upichcisz go w 30 minut!)
17.04.2011

Wystarczy pół godziny, żeby przyrządzić poniższe potrawy. A do ich przygotowania nie są potrzebne żadne wyjątkowe umiejętności. Te przepisy przydadzą ci się, jeśli będziesz miała naprawdę mało czasu – albo zabraknie ci ochoty na ślęczenie przy garnkach. I nie zapominaj, że zawsze możesz zwerbować do pomocy resztę domowników. Czas przygotowania: nie więcej niż 30 minut.

Koleżanka fasolanka

Składniki: 2 puszki konserwowej białej fasoli, 15 dag wędzonego boczku, 1 szklanka śmietany, 1-2 cebule, garść startego żółtego sera, oliwa lub dobry olej, mielona ostra papryka lub pieprz cayenne, zioła prowansalskie lub suszone (np. cząber, majeranek, bazylia, oregano, tymianek), sól 

Wykonanie: cebulę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na jednej łyżce oliwy. Dodać osączoną fasolę oraz zioła, wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, zalać śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni) i zapiekać około 20 minut.

Cebulaczek

Składniki: 3-4 duże cebule, 40-50 dag ziemniaków, 4-5 szklanek rosołu z kostki (warzywnego, drobiowego lub grzybowego), duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn), ewentualnie łyżeczka ziół suszonych, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka musztardy, 2-3 łyżki oliwy, oleju lub margaryny 

Wykonanie: cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentratem i łyżeczką musztardy, zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z rumianymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli sięgasz po suszone zioła, dodaj je do zupy razem z bulionem.

przepisy na obiad

Parówkowy gulasz z jarzynami

Składniki: 40 dag parówek, 2 spore cebule, 1 puszka groszku konserwowego, 6 szklanek rosołu z kostki o smaku grzybowym lub warzywnym, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżka pikantnej papryki lub 1 mała suszona papryczka, garść posiekanej zieleniny lub szczypta suszonego majeranku, sól, pieprz

Wykonanie: parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki parówki, dobrze wymieszać na małym ogniu, stale mieszając. Oprószyć pokruszoną papryczką i ziołami (uwaga: tylko jeśli używamy ziół suszonych, ponieważ świeże zioła dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem). Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku i zagotować. Dodać groszek razem z zalewą, dobrze wymieszać i ponownie zagotować. Podawać z dodatkiem pieczywa lub z oddzielnie ugotowanym makaronem typu krajanka, łazanki, świderki lub kokardki. Może być też ryż, ewentualnie ziemniaki.

Apetyczne leniwe

Składniki: 25 dag dwukrotnie zmielonego białego sera, 2 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 4-6 łyżek mąki, 2 łyżki bułki tartej, drobny cukier do posypania

Wykonanie: wlać wodę do garnka, posolić i postawić na ogniu. W międzyczasie przygotować ciasto. Jajka rozbić, a żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Ser włożyć do miski i wymieszać z masłem, dodać żółtka i ponownie wymieszać. Dołożyć pianę białkową, a następnie połączyć ją z masą serową. Cały czas mieszając, powoli dosypywać mąkę. Uwaga: po wmieszaniu 3-4 łyżek mąki należy sprawdzić, czy ciasto uzyskało odpowiednią gęstość: łyżkę na chwilkę zanurzyć w osolonym wrzątku, nabrać porcję ciasta i wrzucić na wrzątek, gotować niecałe dwie minuty od wypłynięcia. Kluskę spróbować – jeśli się rozpada i jest kleista, do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Gdy będzie już gotowe, łyżką, za każdym razem zanurzoną najpierw we wrzątku, nabierać porcje ciasta i kłaść kluski do garnka z wrzącą wodą. Również gotować niecałe dwie minuty. Gorące kluski leniwe polać stopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną na suchej patelni bułką tartą. Można również posypać cukrem.

przepisy na obiad

Spaghetti carbonara

Składniki: makaron spaghetti, gruby plaster boczku (najlepiej wędzonego), kubeczek śmietany 22 proc., pół serka topionego, garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu), jedno żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie mała garść zieleniny

Wykonanie: makaron zagotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Śmietanę wymieszać w kubeczku z parmezanem i żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. W osobnym garnku na małym ogniu roztopić serek topiony. Dodać ugotowany, zahartowany zimną wodą makaron. Dokładnie obtoczyć makaron w serku. Dodać boczek, dokładnie wymieszać, cały czas gotując na małym ogniu. Po chwili do makaronu z boczkiem wlać miksturę ze śmietany, żółtka i żółtego sera. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę. Danie najlepiej podawać z zieleniną, np. natką pietruszki lub koperkiem.

Rosolnik

Składniki: 2 wędzone udka kurczaka, 30 dag ogórków kiszonych, pół opakowania mrożonego lub pół świeżego kalafiora, włoszczyzna z kapustą, pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej, kilka ziemniaków, 2 łyżki margaryny lub masła, 5 szklanek rosołu z kostki, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek), sól

Wykonanie: włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zeszklić na jednej łyżce tłuszczu. Włoszczyznę zalać gorącym rosołem, wrzucić wędzone udka i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z kalafiorem i fasolką, gotować do miękkości. Wyjąć udka, mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w talarki, udusić na pozostałym tłuszczu. Dodać do zupy z pokrojonym mięsem, ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Jeszcze jeden szybki przepis na danie z makaronu tutaj.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Szybki przepis na domową pizzę

Jest znacznie lepsza niż ta w lokalu, a do tego zrobisz ją raz, dwa.

Szybkie spaghetti

To spaghetti możesz zrobić zawsze i wszędzie.

Polecane wideo

Komentarze (32)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.06.2011 18:00
łoł
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.05.2011 10:12
w dupach wam sie poprzewracalo ....
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.04.2011 18:41
leniwe pierogi to nie to samo co kopytka :) ja znam prostszy przepis na leniwe pierożki, podaję tez je z cukrem i z cynamonem pycha:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.04.2011 00:05
o-wlasnie wczoraj robilam na obiad-''leniwe''(kopytka?) a przedwzcoraj spagetti z sosem carbonara-ale wg wlasnego przepisu.. od miesiaca wogole gotuje,bo wczesniej tata gotowal mi przez 2 lata,jak wracal z pracy.. ale mam juz 20 lat i nic nie robie jestem bezrobotna wiec zaczelam z nudow lolxD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.04.2011 22:32
A FACECI TO CO NIE ŁASKA POMAGAC!!!!!!!!!!! GLUPIE SA MATKI KTORE OD MALEGO Z DZIEWCZYNEK ROBIA CHOLERNE DOMOWNICE A SYNKOW TRZYMAJA POD KLOSZEM...TO JEST WINA MATEK BO WYCHOWUJA POTEM TAKICH SAMOLUBNYCH NIEROBOW PRZYZWYCZAJONYCH ZE KOBIETA MA W KUCHNI SIEDZIEC!!!!!!!!!! JAKOS U MNIE GOTUJEMY WSPOLNIE LUB NA ZMIANE I DZIECI TEZ BEDE TEGO UCZYC CZY TO BEDZIE CHLOPAK CZY DZIEWCZYNKA!!
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie