Wystarczy pół godziny, żeby przyrządzić poniższe potrawy. A do ich przygotowania nie są potrzebne żadne wyjątkowe umiejętności. Te przepisy przydadzą ci się, jeśli będziesz miała naprawdę mało czasu – albo zabraknie ci ochoty na ślęczenie przy garnkach. I nie zapominaj, że zawsze możesz zwerbować do pomocy resztę domowników. Czas przygotowania: nie więcej niż 30 minut.
Koleżanka fasolanka
Składniki: 2 puszki konserwowej białej fasoli, 15 dag wędzonego boczku, 1 szklanka śmietany, 1-2 cebule, garść startego żółtego sera, oliwa lub dobry olej, mielona ostra papryka lub pieprz cayenne, zioła prowansalskie lub suszone (np. cząber, majeranek, bazylia, oregano, tymianek), sól
Wykonanie: cebulę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na jednej łyżce oliwy. Dodać osączoną fasolę oraz zioła, wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, zalać śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni) i zapiekać około 20 minut.
Cebulaczek
Składniki: 3-4 duże cebule, 40-50 dag ziemniaków, 4-5 szklanek rosołu z kostki (warzywnego, drobiowego lub grzybowego), duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn), ewentualnie łyżeczka ziół suszonych, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka musztardy, 2-3 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
Wykonanie: cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentratem i łyżeczką musztardy, zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać. Podawać najlepiej z rumianymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli sięgasz po suszone zioła, dodaj je do zupy razem z bulionem.
Parówkowy gulasz z jarzynami
Składniki: 40 dag parówek, 2 spore cebule, 1 puszka groszku konserwowego, 6 szklanek rosołu z kostki o smaku grzybowym lub warzywnym, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżka pikantnej papryki lub 1 mała suszona papryczka, garść posiekanej zieleniny lub szczypta suszonego majeranku, sól, pieprz
Wykonanie: parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki parówki, dobrze wymieszać na małym ogniu, stale mieszając. Oprószyć pokruszoną papryczką i ziołami (uwaga: tylko jeśli używamy ziół suszonych, ponieważ świeże zioła dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem). Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku i zagotować. Dodać groszek razem z zalewą, dobrze wymieszać i ponownie zagotować. Podawać z dodatkiem pieczywa lub z oddzielnie ugotowanym makaronem typu krajanka, łazanki, świderki lub kokardki. Może być też ryż, ewentualnie ziemniaki.
Apetyczne leniwe
Składniki: 25 dag dwukrotnie zmielonego białego sera, 2 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 4-6 łyżek mąki, 2 łyżki bułki tartej, drobny cukier do posypania
Wykonanie: wlać wodę do garnka, posolić i postawić na ogniu. W międzyczasie przygotować ciasto. Jajka rozbić, a żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Ser włożyć do miski i wymieszać z masłem, dodać żółtka i ponownie wymieszać. Dołożyć pianę białkową, a następnie połączyć ją z masą serową. Cały czas mieszając, powoli dosypywać mąkę. Uwaga: po wmieszaniu 3-4 łyżek mąki należy sprawdzić, czy ciasto uzyskało odpowiednią gęstość: łyżkę na chwilkę zanurzyć w osolonym wrzątku, nabrać porcję ciasta i wrzucić na wrzątek, gotować niecałe dwie minuty od wypłynięcia. Kluskę spróbować – jeśli się rozpada i jest kleista, do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Gdy będzie już gotowe, łyżką, za każdym razem zanurzoną najpierw we wrzątku, nabierać porcje ciasta i kłaść kluski do garnka z wrzącą wodą. Również gotować niecałe dwie minuty. Gorące kluski leniwe polać stopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną na suchej patelni bułką tartą. Można również posypać cukrem.
Spaghetti carbonara
Składniki: makaron spaghetti, gruby plaster boczku (najlepiej wędzonego), kubeczek śmietany 22 proc., pół serka topionego, garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu), jedno żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie mała garść zieleniny
Wykonanie: makaron zagotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Śmietanę wymieszać w kubeczku z parmezanem i żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. W osobnym garnku na małym ogniu roztopić serek topiony. Dodać ugotowany, zahartowany zimną wodą makaron. Dokładnie obtoczyć makaron w serku. Dodać boczek, dokładnie wymieszać, cały czas gotując na małym ogniu. Po chwili do makaronu z boczkiem wlać miksturę ze śmietany, żółtka i żółtego sera. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę. Danie najlepiej podawać z zieleniną, np. natką pietruszki lub koperkiem.
Rosolnik
Składniki: 2 wędzone udka kurczaka, 30 dag ogórków kiszonych, pół opakowania mrożonego lub pół świeżego kalafiora, włoszczyzna z kapustą, pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej, kilka ziemniaków, 2 łyżki margaryny lub masła, 5 szklanek rosołu z kostki, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek), sól
Wykonanie: włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zeszklić na jednej łyżce tłuszczu. Włoszczyznę zalać gorącym rosołem, wrzucić wędzone udka i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z kalafiorem i fasolką, gotować do miękkości. Wyjąć udka, mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w talarki, udusić na pozostałym tłuszczu. Dodać do zupy z pokrojonym mięsem, ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
Jeszcze jeden szybki przepis na danie z makaronu tutaj.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Szybki przepis na domową pizzę
Jest znacznie lepsza niż ta w lokalu, a do tego zrobisz ją raz, dwa.
To spaghetti możesz zrobić zawsze i wszędzie.