Jeśli w tym roku zaplanowałaś spędzenie dłuższego weekendu na łonie natury, pamiętaj, że nic tak nie uprzejmi tych błogich chwil, jak piknikowy kosz pełen pyszności. Jeśli już zaopatrzyłaś się w stylowe akcesoria - kraciasty pled, termos, staromodne radio (kilka ciekawych propozycji zaprezentowałyśmy wam w zeszłym tygodniu), czas zastanowić się nad menu. Powinno być lekkie, kolorowe i niekłopotliwe w transporcie. Mamy garść pomysłów…
Placuszki z cukinii
Składniki: cukinia, jajko, 3 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanego kopru lub szczypiorku, bułka tarta, sól i pieprz, oliwa.
Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką, posól i odstaw na godzinę, aż puści sok. Po tym czasie dobrze ją odciśnij. Wymieszaj z jajkiem, serem, pieprzem i koprem lub szczypiorkiem oraz dodaj tartą bułkę (tyle, żeby masa się nie rozpadała). Uformuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju, aż staną się złote. Na zimno są wyborne!
Pieczone ziemniaki w śródziemnomorskim stylu
Składniki: 8 ziemniaków, natka pietruszki (sporo, minimum pęczek), 3 ząbki czosnku, 10 dag startego sera, pół szklanki oliwy, sól oraz pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj (a nawet wyszoruj) i natnij z jednej strony krzyż. Zawiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez godzinę. W tym czasie posiekaj natkę i wymieszaj z czosnkiem oraz serem, wlewając powoli oliwę. Masę przypraw do smaku. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem i powkładaj do każdego po około 2 łyżeczki sosu.
Poza tym przydadzą się:
· pieczony kurczak podzielony na porcje,
· chrupkie pieczywo,
· pasty lub serki do smarowania pieczywa,
· jajka na twardo,
· owoce,
· herbata w stylowym termosie,
· jeśli masz przenośną torbę - lodówkę - kabanosy, frankfurterki oraz sosy do nich.
Zobacz także: