Składniki:
1 duża pomarańcza, cykoria, rodzynki, 1 opakowanie jogurtu brzoskwiniowego lub mango.
Przygotowanie:
Pomarańcze pokroić na drobne kawałki, skroić cykorię. Wymieszać z rodzynkiami (ilość w zależności od indywidualnych upodobań;) oraz z jogurtem.
Komentarz:
Niezwykle prosta, szybka i pyszna.
Kuskus na słodko
Składniki:
Kuskus, 1 duża pomarańcza, rodzynki, orzechy włoskie, ewentualnie miód (dla zwolenników bardzo słodkich dań).
Przygotowanie:
Pokroić pomarańczę i orzechy włoskie. Dodać rodzynki oraz kuskus(ewentualnie miód). Wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarz:
Zdrowa i łatwa do przygotowania przekąska.
Sałata lodowa z serem i pomarańczą
Składniki:
Połówka małej główki sałaty lodowej, 1 duża pomarańcza, 1 małe mango, ser pleśniowy typu Sekret Mnicha lub Brie (ten najpopularniejszy), orzechy włoskie, ewentualnie sok z cytryny do skropienia sałatki.
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyć, wysuszyć, porwać na kawałki. Pokroić pomarańczę, mango (lub uformować z niego kulki specjalną łyżką do mango), ser pleśniowy i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i skropić sokiem z cytryny.
Komentarz:
Idealna na lato.
Porcje są na 3 osoby, wykonanie sałatek zajmuje niewiele czasu (od 7 do 15 minut).
Magdalena Kostecka
Zobacz także:
Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery
Kto nie skusiłby się latem na owocowy deser…
Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały
Nic tak nie orzeźwia jak mrożona kawa.
Kuchnia włoska ma spore grono miłośniczek, chętnych do testowania mącznych dań w każdej postaci.