Proste przepisy, które warto znać (OCZARUJESZ NIMI UKOCHANEGO I NIEZAPOWIEDZIANYCH GOŚCI)

08 Maja 2011

Warto zapamiętać tych kilka przepisów, żeby móc w każdej chwili je przyrządzić. Te potrawy udadzą się każdej z Was!

proste przepisy

Nie samymi ciężkimi daniami żyje człowiek. Warto dorzucić czasem do jadłospisu proste przekąski – smaczne, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim skuteczne w zaspokajaniu pierwszego głodu. Przekąski to również świetny pomysł na imprezę czy długi wieczór we dwoje lub we własnym towarzystwie.

Fondue po polsku

Składniki: pół bochenka ciemnego chleba (najlepiej razowca na modzie), 2 szklanki piwa, 5 łyżek mąki kukurydzianej, 60 dag startego żółtego sera, 4 łyżeczki musztardy, cynamon

Wykonanie: mąkę przesiać i wymieszać z połową szklanki piwa. Resztę bursztynowego trunku wymieszać z drobno posiekanym lub startym na tarce o dużych oczkach serem, cynamonem i musztardą. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając – do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wlać piwo z mąką i podgrzewać do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Przelać do kamionkowej miski i natychmiast podać. Chleb pokroić na kromki, a każdą z nich na kolejne cztery części. Kawałki chleba nadziać na widelec albo patyczek i obtoczyć w masie serowej. Serwować najlepiej z dużą ilością gorącej herbaty z cytryną.

Mazowieckie łakomczuchy

Składniki: 40 dag grzybów (same kapelusze), 20 dag dość grubej kiełbaski, 1 szklanka mleka (ewentualnie pół na pół z gazowaną wodą), 4 czubate łyżki mąki pszennej, 1 jajko, garść posiekanej zieleniny, sól, pieprz cayenne albo mielona papryka

Wykonanie: z mleka, mąki, żółtka, szczypty soli oraz pieprzu przygotować gęste ciasto. Odstawić na pół godziny. Grzyby oczyścić, kiełbaskę pokroić w dość grube talarki. Następnie białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem, wymieszać z posiekaną zieleniną. Grzyby i kawałki kiełbasy maczać w cieście i smażyć na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową.

Strony

Komentarze (19)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-19 20:43:11

UiVvdc wdjowslhlvow

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 11:09:50

rngugK rkhnfnfgpbue

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 14:21:03

Oh yeah, faulbous stuff there you!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-12 12:57:22

ble nie cierpie ryb..... ale to prawda że fajnie jest wymyślać nowe potrawy z róznych krajów a nie wiecznie jechać na tym samym

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 23:23:01

Śledzia w pelerynce robi się inaczej XD śmietana jabłko cebula i to cała zalewa a nie jakieś śliwki i cuda na kiju

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 14:15:45

FONDUE??? PRZECIEŻ FONDUE TO ZUPEŁNIE CO INNEGO!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 16:39:43

pewnie dlatego 'po polsku' ;) FONDUE FOR TWOO! ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 10:30:51

a ja bym tak chciala, zeby po ciezkim dniu pracy moj ukochany mnie tak zaskoczyl :-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 09:18:43

mój facet jest mięsożerny nie zadowoli go nic co nie ma mięsa ;P do bani przepisy xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 21:46:07

moj tez, ale na szczescie ja mam to samo, wiec jak gotuje to obydwoje jetsesmy szczesliwi :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 01:35:42

a dlaczego niby to ja mam gotować? xP nienawidzę tego robić i zawsze zmuszam chłopaka do gotowania xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 10:31:58

cool, ma jeszcze wolnego brata? ;-P ja tez nie wiem, dlaczego to ja mialabym gotowac, skoro nie lubie. Przeciez to podobno faceci sa lepszymi kucharzami. Do garow panowie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 00:35:32

owszem ma! :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 01:17:00

a ja myslalam,ze podadza przepis na to cos z obrazka bo ladnie wyglada i zaciekawilo mnie co to...;) w pierwszej chwili pomyslalam,ze to oscypek a teraz wyglada mi to na piers z kurczaka badz jakis pierozek:P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 02:35:53

chyba zapomniałaś gdzie jesteś... to jest PAPILOT. tutaj zawsze nie ma tego czego się spodziewasz po tytule/zdjęciu. -.-

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 10:05:48

Grilowana piers z kurczaka:Dbez panierki:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 11:24:02

to jest grilowana piers z kurczaka po hawajsku... podaja to z ryzem, zielona papryka , czerwona cebula i ananasem lub mango. nie ma na fotografi ale normalnie jest jeszcze sos z majonezu i carry. a dodatki rozne tu masz brokuly z bekonem ja wole kukurydze i sorowke z marchwi i rodzynek wiec jak kto woli jesli chcesz dokladny przepis niestety nie mam improwizuje....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 12:04:44

dziekuje slicznie dziewczyny!!!:* pozdrawiam Was:):*

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-08 12:33:10

No właśnie! Pamietajcie "grilowana pierś z kurczaka po hawajsku"! Żadna pierś z kurczaka z ryżem, warzywami i owocami!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz