Proste potrawy z polskich warzyw na niedzielny obiad

03 Kwietnia 2011

Przekonaj się, jak szybko wyczarować pyszności z ziemniaków, buraków czy cebuli.

warzywa

Drogie, wymyślne dania z zachodu, owszem, wyglądają apetycznie i tak właśnie smakują. Jednak, żeby przygotować naprawdę pyszną, prostą i niedrogą potrawę wystarczy wybrać się... na targ. Zajadamy się obcymi produktami, zapominając, jakie pyszności rosną na naszych rodzimych polach. A najlepsze potrawy przyrządzisz z ziemniaków, kapusty, cebuli czy z innych polskich warzyw, o których ostatnio trochę zapomnieliśmy. Przepisy na te fantastyczne dania pochodzą z książki „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Warzywa” pióra najbardziej znanej w Polsce kulinarnej encyklopedystki Hanny Szymanderskiej. Smacznego!

Ziemniaki

Zajadamy się nimi od XVII wieku dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przysłał je w podarunku swojej ukochanej Marysieńce. Popularność zaczęły zdobywać dopiero po 1812 roku – wtedy to uratowały ludność od głodu. O ziemniakach mówi się, że to nasza roślina narodowa.

Bliny podolskie

Składniki: 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 2 cebule, 1 łyżeczka masła, 3 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 200 g mąki gryczanej, olej, sól

Wykonanie: cebule posiekać, zrumienić na stopionym maśle. Żółtka oddzielić od białek. Obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać ze śmietaną, zrumienioną cebulą, szczyptą soli, rozkłóconymi żółtkami i przesianą mąką. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej i ponownie wymieszać. Na rozgrzanej, posmarowanej olejem niewielkiej patelni smażyć dość grube bliny.

Pyzy ziemniaczane

Składniki: 750 g surowych ziemniaków, 750 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, sól, szczypta pieprzu, 2 jajka, pół szklanki mąki pszennej, 100 g słoniny lub wędzonego boczku, cebula

Wykonanie: ziemniaki obrać, surowe zetrzeć na tarce, ugotowane przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Surowe starte ziemniaki przecisnąć przez lnianą ściereczkę, powstały sok zostawić, a gdy na dnie osiądzie skrobia, zlać sok, a skrobię połączyć ze startymi ziemniakami. Dodać ugotowane ziemniaki, sól, szczyptę pieprzu, wbić jajka, wyrobić na gładką masę. Formować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące. W każdej kulce w środku zrobić dołek. Pyzy wrzucać partiami do osolonego wrzątku, gotować kilkanaście minut. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na ogrzanym półmisku. Przed podaniem polać stopioną słoniną ze zrumienioną cebulą.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (23)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-14 15:10:27

kocham gołabki, a te z kasza i czerwona kapusta sa najlepsze:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-09 07:47:36

a co powiecie na wiosenne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie? Zaskoczcie się na www.blogczekolady.blogspot.com

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 22:43:07

ilez mozna te ziemniaki jesc? je maksymalnie raz na 3-4 tygodnie jem. Nudne sa ziemniaki jak nei wiem, nei to co papryka, pomodorki, baklazanki, cukinia! zielone, fasolki, brokuly, pysznosci!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 19:41:50

bardzo mniam, mniam =3

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 18:35:02

pyzy? bliny? przeciez teraz wększość dziewczyn zamienia kluseczki na figure laseczki :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 16:27:00

dziewczyny poradzcie!!! Napiszcie co o tym sadzicie... moja siostra bez słowa wywalila mnie ze zanjomych w facebooku a najlepsze że sama mi to konto zalozyła... co o tym myslicie? dodam ze ostatatnio zachowywała sie bardzo dziwnie a obecnie przebywa za granicą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 17:19:58

Przestań się przejmować, to chyba najważniejsze :))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 17:27:35

nie kocha cie już

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 18:46:28

Wiem że to bardzo niecodzienne, dziwne i niebalnalne wyjśćie z sytusacji, ale czemu no nie wiem... nie zapytasz jej o co chodzi ? O_o

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-04 15:33:29

Wiem jak to jest mniej osób na fb ;(( To straszne ;((

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 16:24:39

no jedzcie jedzcie ziemniaczki a potem dupka rosnie;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-04 13:59:17

OD SAMYCH ZMIEMNIAKÓW NIE ROŚNIE(ZALEŻY JESZCZE ILE SIĘ ICH POCHŁANIA!) ALE JAK DODAMY SOS, MIĘSO TO WTEDY NA PEWNO;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 14:35:24

też miałam nadzieje na arykuł o jakiś mało kalorycznych sałatkach ,przecież teraz dużo dziewczyn się odchudza i wogole ;P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 12:06:46

jak na zawolanie! wlasnie szukalam prawdziwych polskich przepisow ze starej kuchni! dzieki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-04-03 11:08:06

fajne

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz