Poradnik Kulinarny: Zapiekanki warzywne dla początkujących

03 Września 2011

Zapiekanki z warzyw to doskonały pomysł na obiad, lunch czy kolację. Są smaczne i przede wszystkim zdrowe.

gotowanie

– Długa jest lista ulubionych warzyw Polaków. Wystarczy wymienić kilka najpopularniejszych, żeby stwierdzić, że stanowią nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej – twierdzi Hanna Szymanderska w książce „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Warzywa” najbardziej znana polska kulinarna encyklopedystka. Warzywa można wykorzystać na wiele sposobów – wiele z nich doskonale wpływa na nasz wygląd. Warto z nich przyrządzić również pożywne zapiekanki. Sprawdź nasze propozycje.

Zapiekanka witaminowa

Składniki: trzy torebki ryżu, 2 jajka, pół szklanki słodkiej śmietanki, pół kilograma marchewki, 1 średnia cebula, 20 dag żółtego sera, garść posiekanej zieleniny, przyprawa typu Vegeta, tłuszcz do smarowania formy, sól, pieprz

Wykonanie: marchewkę obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach, podobnie jak cebulę. Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem Vegety. Odsączyć. Marchewkę, cebulę, ryż, jajka i śmietanę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do marchewki dodać półtorej szklanki sera oraz posiekaną zieleninę. Wyrobić na jednolitą masę. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć zapiekankę i posypać resztą startego sera. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.

Zapiekany fenkuł

Składniki: 6 bulw kopru włoskiego, 10 dag + 1 łyżka masła, 20 dag startego sera gouda, 10 dag wędzonej surowej szynki lub polędwicy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól, cukier

Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Odkroić korzonki od bulw kopru, obrać bulwy z wierzchnich, twardych liści i przekroić wzdłuż na pół. Zagotować osoloną wodę z łyżką masła, sokiem z cytryny i cukrem, włożyć bulwy kopru, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10-12 minut. Bulwy wyjąć łyżką cedzakową. Następnie żaroodporne naczynie grubo wysmarować masłem, ułożyć obgotowany fenkuł i posypać posiekanymi drobno orzechami, serem oraz obłożyć grudkami masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut. Przed podaniem posypać pokrojoną w cienkie paseczki szynką. Najlepiej podawać jako gorącą przekąskę lub jako dodatek do kotletów.

Strony

Komentarze (8)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-20 19:37:58

najlepsza jest ziemniaczana zapiekanka bitedelite.pl/2011/11/ziemniaczana-zapiekanka-po-francusku/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-30 12:25:36

zapiekanka wrzywna bardzo dobra tylko marchew najpierw trzeba pogotwac bo twarda jest

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-03 21:44:30

marchewka starta na tarce, por pokrojony w talarki, puszka kukurydzy, puszka groszku i kilka płatów rybnych posypanych odrobinę przyprawą do ryb. do tego kilka łyżek oleju, poukładać na przemian i zapiec. bardziej kaloryczna wersja to łyżka majonezu z wodą i tartym serem polane po wierzchu. polecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-03 22:31:23

super, a ile stopni i jaki czas zapiekania ????????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-03 14:08:52

ZDROWE?! ale jakie KALORYCZNE!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-03 11:15:48

pyszne poleczamhttp://sites.google.com/site/news048/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-03 10:28:11

w niektórych tych zapiekankach jest warzyw tyle, co kot napłakał, np w grzybowej. chociaż niektóre przepisy fajne na okresy inne niż napady zdrowego żywienia :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1