Poradnik Kulinarny: Wyśmienite PIEROGI na 5 sposobów

10 Września 2011

Można je spotkać w wielu zakątkach świata, a Polacy się nimi zajadają. Sprawdź, z czym poza mięsem, kapustą i serem, można je robić.

pierogi

W naszym kraju pałaszuje się je prawdopodobnie już od XIII wieku. Dotarły do nas z... Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Legenda mówi, że biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie. Słowo „pierogi” pojawiło się w drugiej połowie XVII wieku. W przeszłości pierogi przygotowywano wyłącznie z okazji świąt i, co ciekawe, każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Przykładowo: „kurniki” to duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego, a „knysze” to pierogi żałobne, podawane na stypie. Są jeszcze „socznie”, czyli słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin. Co by o nich nie mówić, są smakowite. A zjadać można je na wiele sposobów.

Pierogi żmudzkie

Składniki: (ciasto) – 1 szklanka przesianej mąki pszennej, 1 całe jajko, 2 żółtka, sól, (nadzienie) – 20 dag szynki, ćwierć kilograma białego sera, 1-2 cebule, 2 jajka, 1 łyżka margaryny lub oleju, 1 łyżeczka kminku, sól

Wykonanie: z mąki, jajka i żółtek oraz małej szczypty soli przygotować elastyczne ciasto, w miarę możliwości unikając dodawania wody. Ser przepuścić przez maszynkę lub przez sito, ewentualnie zblenderować. Wędlinę i cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, lekko ostudzić i wymieszać z serem, żółtkami i kminkiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i pokroić w nieduże kwadraty. Na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i składać po przekątnej. Gotować w dużej ilości osolonej wody około 10 minut. Takie pierogi najlepiej podać polane śmietaną lub przyrumienioną cebulką. Można je też posypać posiekaną zieleniną.

Pierogi z soczewicą

Składniki: (ciasto) – pół kilograma mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3/4 szklanki gorącej wody, sól, (nadzienie) – ćwierć kilograma soczewicy, 2 cebule, 2 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz

Wykonanie: mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać pół szklanki gorącej wody i wyrobić jednolite ciasto. Odłożyć na pół godziny, przykrywając wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Soczewicę w przeddzień umyć, zalać letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Cebule drobno posiekać i udusić na tłuszczu, dodać do masy z soczewicy, doprawić solą i pieprzem, żeby masa była pikantna. Podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu, stale mieszając. Ostudzić, nadziewać pierogi. Do przygotowania tych pierogów można wykorzystać szybko gotującą się soczewicę w torebkach, która nie wymaga namaczania.

Strony

Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 16:35:30

Z takich mniej tradycyjnych- z brokułami i mozzarellą polane sosem z suszonych pomidorów- Uwielbiam!:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 18:39:55

a jak zrobić taki sos? możesz podać przepis?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 15:19:55

Ruskie....uwielbiam :) w biedronce są nawet dobre ruskie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 12:39:54

Jadłam pyszne pierogi ze szpinakiem w Twojej Starej we Wrocławiu :)!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 11:22:36

ruskie pierogi kooocham!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 08:51:59

Ja tam preferuje z truskawkami i białą czekoladą ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 12:36:40

jak robisz nadzienie?...wkładasz po kostce i truskawce do pieroga?;d...ciekawe te Twoje pierogi;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-09-10 19:41:43

Ja robiłam specjalnie dla mojego brata pierogi z czekolada w środku. Wkładasz kosteczkę a podczas gotowania się delikatnie rozpuszcza i wychodzi genialnie ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1