Poradnik Kulinarny: Super pomysły na słodziutkie muffinki

12 Listopada 2011

Te puszyste ciastka mają miliony wielbicieli na całym świecie. Również w Polsce. Oto przepisy na muffiny.

muffinki

Skąd pochodzą muffinki? Nieustannie spierają się o to Brytyjczycy i Amerykanie. Dzisiaj muffinki pałaszowane są z apetytem jak świat szeroki – na śniadanie, podwieczorek, po obiedzie, jako przystawka na uroczystej gali czy podczas lekkiego posiłku w domku letniskowym. Ich wielką zaletą jest prosty sposób przygotowania, a największą – cudowny, aksamitny smak. I zniewalający zapach!

Muffinki cytrynowe

Składniki: 150 g mąki, 60 g cukru, pół torebki cukru waniliowego, 1 jajko, 100 ml kefiru, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka otartej skórki z cytryny, 55 g masła, nieduża szczypta soli

Wykonanie: do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszać. W osobnej misce jajko połączyć z kefirem oraz roztopionym i przestudzonym masłem. Masę przelać do miski z mąką. Wymieszać delikatnie, ale nie musi być zbyt dokładnie. Ciasto na muffiny powinno być grudkowate! Tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Piec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie foremki powoli wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach muffiny przełożyć z foremek na talerz. Posypać cukrem pudrem i udekorować usmażoną w cukrze skórką cytrynową. Można ozdobić również gwiazdkami z lukru.

Muffinki bananowe

Składniki: około półtorej szklanki mąki, 3 duże banany, 1 jajko, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 1/3 szklanki roztopionego masła, pół szklanki cukru (najlepiej drobnego), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Na polewę: niecałe pół szklanki roztopionego masła, spora łyżka kakao, 2 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie: banany zblenderować. Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Dosypać cukier, cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z sodą oraz solą. Tak przygotowaną mąkę dodać do bananów i wymieszać, aż powstanie gęste, jednolite ciasto. Do foremek (można do nich wcześniej włożyć papierowe papilotki) nałożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Przygotować polewę – do rozpuszczonego masła dodać cukier puder i rozpuścić. Dodać kakao i śmietankę, a całość zagotować. Po przestygnięciu schłodzone muffinki dekorujemy czekoladową polewą.

Strony

Komentarze (27)
ocena
4.9/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 1)
2014-11-17 12:11:50

re: Poradnik Kulinarny: Super pomysły na słodziutkie muffinki

w pierwszym przepisie napisane jest olej a w liście składników oliwa z oliwek do tego w przepisie nie ma wzmianki o czekoladzie, która jest głównym składnikiem!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-20 19:34:53

tez jestem rozczarowana tym artykulem, poszukalam w sieci przepisow na prawdziwe! muffiny i znalazlam duzo inspiracji na bitedelite, zrobilam stamtąd już 3 kremy i kazdy wyszedl idealny, najfajniejsze sa babeczki z przepisu na forfiterki :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-18 18:40:15

robiłam czekoladowe i hawajskie, goście byli zachwyceni:D wiec nie rozumiem jak Wam mogły nie wyjść

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-14 22:50:30

muffiny z malinami i białą czekoladą, pycha

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-14 07:31:18

PRZEPIS JEST Z ŁY! TEGO CIASTA NIE MOZNA MIESZAC, AZ BEDZIE JEDNOLITE, NALEZY JE NIESTARANNIE WYMIESZAC, WTEDY SA PUSZYSTE!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 23:28:47

aaa do du py, myslalam ze beda przepisy na takie fajne kemy i pomysly na dodatki a nie na jakies szmuglowane baabeczki, ktore w dodatku badziewne wychodza :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 23:28:40

aaa do dupy, myslalam ze beda przepisy na takie fajne kemy i pomysly na dodatki a nie na jakies szmuglowane baabeczki, ktore w dodatku badziewne wychodza :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 23:22:56

ja zrobiłam cytrynowe, zgodnie z przepisem i nie urosły ( temp i czas jak trzeba) były takie "płaskie" w tych foremkach. co jest nie tak ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 23:29:49

Naucz sie piec :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 23:31:28

i dobrze ci tak, po co robiłas cytrynowe jak pisza w komenach za muliste?! a tak pozatym to coś kiepsko z toba bo babeczka ponizej jakos upiekła bez problemu :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 16:41:48

Zrobiłam cytrynowe - bez rewelacji, strasznie "muliste".

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-13 10:54:31

Zrobiłam wczoraj mufiinki z toffi i nie wyszły zbyt dobre, ciasto jest trochę za twarde.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz