Dlaczego tak bardzo lubimy sałatki? Bo można je przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, a walory smakowe są nie do przecenienia. Sałatki dowolnie komponujemy, sięgając po te produkty, które najbardziej lubimy. Jesień to dobra pora, żeby wprowadzić sałatki do codziennego menu. Oto garść przepisów.
Półsłodka zielonka
Składniki: torebka mrożonego groszku, pół szklanki śmietany 12 proc., 1 łyżka masła, garść rodzynków, cukier, sól, garść posiekanej zieleniny (mięta, bazylia, natka pietruszki)
Wykonanie: rodzynki dokładnie umyć. Nierozmrożony groszek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru oraz masła. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Dokładnie odcedzić. Śmietanę wymieszać z rodzynkami, dodać do groszku i dobrze wymieszać. Doprawić i posypać posiekaną zieleniną.
Ziemniaczana z orzechami włoskimi
Składniki: pół kilograma ziemniaków, duże jabłko, 30 orzechów włoskich, średnia główka sałaty włoskiej lub piekińskiej, kubeczek śmietany, mała czerwona cykoria, biały pieprz, sos winegret
Wykonanie: ziemniaki obrać i ugotować. Sałatkę oraz cykorię umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki. Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Dodać wszystko do sałaty i doprawić pieprzem do smaku. Do sałatki dodać śmietanę, wymieszać, a następnie wlać sos winegret do smaku. Nie trzeba ponownie mieszać.
Klasyczna nicejska
Składniki: 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 pomidory, seler naciowy lub pół pęczka natki pietruszki, spora cebula, pół główki kruchej zielonej sałaty, puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, posiekana natka z pietruszki, bazylia lub szczypiorek, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, sól, pieprz
Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na dnie salaterki, a na nich warstwami układać pozostałe składniki. Jajka i pomidory najlepiej pokroić w cząstki, jak pomarańczę. Cebulę i seler pokroić w cienkie wiórki. Liście sałaty pokroić na małe płatki. Oddzielnie przygotować wzbogacony sos winegret: musztardę utrzeć w oliwą, dodając powoli ocet, utarty czosnek, sól i pieprz. Polać przygotowaną sałatkę i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Sałatka błyskawiczna
Składniki: pierś wędzonego kurczaka, spora czerwona papryka, spora zielona papryka, puszka kukurydzy w zalewie, majonez, posiekana bazylia, optymalnie łyżka lubczyku
Wykonanie: mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, posmakować, ewentualnie doprawić i posypać posiekaną bazylią.
Grecka z fetą
Składniki: średniej wielkości sałata (najlepiej mieszanka sałat), 2 małe pomidory, po 10 zielonych i czarnych oliwek, 20 dag sera feta, średniej wielkości zielony ogórek, mała czerwona papryka, sos grecki
Wykonanie: ser pokroić w słupki lub kostkę i zalać połową sosu greckiego. Odstawić na bok. Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Pozostałe warzywa również umyć i osuszyć. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę, a pomidory podzielić na cząstki. Dodać oliwki, całość zalać resztą sosu greckiego i wymieszać. Podawać z serem.
Sałatka na zdrowie
Składniki: 3 średnie jabłka antonówki, 12 śliwek, 3 średnie ogórki małosolne lub kiszone, 1 średnia cebula, oliwa, ocet winny, sok z cytryny
Wykonanie: jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i pokroić w grubą kostką. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ósemki, dodać do jabłek. Ogórki pokroić w cienkie talarki, wymieszać z owocami. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z resztą składników. Oliwę wymieszać z octem w proporcji 1:1. Polać wszystkie składniki i schłodzić przez około 20 minut w lodówce.
Warzywa z miodem
Składniki: nieduża kiść winogrona, 2 marchewki, 1 kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pół łyżeczki miodu, natka pietruszki, pół cukinii, pół czerwonej papryki
Wykonanie: marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokojoną w paski cukinię. Ser mozzarella pokroić w plasterki. Winogrona przekroić na pół. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: do czterech łyżek oliwy dodać pół łyżeczki miodu, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę soli. Sosem polać sałatkę, dobrze wymieszać.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Zanim odstawisz jedzenie, upewnij się, czy przypadkiem sobie nie zaszkodzisz.
Wasza Kuchnia: Sałatka z kurczakiem z przepisu Agnieszki
Sprawdź smakowity przepis na sałatkę.