Poradnik Kulinarny: Przepisy na wyśmienite tarty (deserowe i wytrawne)

13 Sierpnia 2011

Sprawdź nasze przepisy na fantastyczne tarty i zaskocz całą rodzinę (albo ukochanego) swoimi wypiekami.

tarta

Tarta to wyjątkowe ciasto, które dotarło do nas z Francji. Obywatele tego kraju szybko zrozumieli, że połączenie kruchego spodu i dowolnie skomponowanego nadzienia to strzał w dziesiątkę. Najbardziej popularna jest tarta Tatin, która powstała w 1898 roku we francuskiej miejscowości Lamotte-Beuvron. Właścicielka lokalnego hotelu i restauracji, Stèphanie Tatin, pomyliła kolejność składników – najpierw upiekła jabłka, a gorące owoce przykryła ciastem. Wypiek tak zasmakował gościom, że tarta tatin stała się jedną z najpopularniejszych tart. Prezentujemy wybrane przepisy na pyszne tarty słodkie i wytrawne. Smacznego!

Tarta cytrynowa

Składniki: na spód – dwie szklanki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 3/4 kostki masła, na masę – 5 jajek, szklanka drobnego cukru, 120 ml soku z cytryny, skórka otarta z 2 małych cytryn, 200 ml śmietanki 36 proc., 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, cukier puder do posypania, kasza manna do formy

Wykonanie: wszystkie składniki na suchy spód wyrobić – mąkę wysypać na stolnicy, dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Wsiekać dużym nożem masło. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Przygotować masę cytrynową – wszystkie składniki dokładnie zmiksować (masa będzie płynna). Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Najlepiej rozwałkować je na dużej desce i przenieść na dno formy do tarty (o średnicy około 26 cm). Uwaga: formę dokładnie wysmarować wcześniej masłem i posypać kaszą manną. Boki wyrównać, a całość dokładnie ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać fasolę albo ryż, aby obciążyć dno. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 15 minut.

Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez około 10 minut, aż spód zrobi się złocisty. Gdy tarta będzie gotowa, wylać na nią masę cytrynową. Żeby wierzch się nie przypalił, formę można przykryć od góry folia aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30-40 minut – aż tarta się zetnie. Na ostatnie 10 minut zdjąć z góry folię, żeby ciasto ładnie się dopiekło. Ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (8)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-11-20 19:38:50

uwielbiam tarty!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-16 13:58:13

a co z proszkiem do pieczenia?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-19 09:43:23

przeciez nie zawsze się daje!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-13 12:51:19

pycha, jutro mam urodziny na pewno jakąś zrobię!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-13 11:36:38

lubię tarty jednak ilość przepisów mnie rozczarowała. spodziewałam się większej ilości.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-13 01:28:18

Lubię tarty, ale do pieczenia to ja mam dwie lewe ręce, spód to mi na pewno wyjdzie zakalcowaty. Ale i tak spróbuję;))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-08-13 21:54:12

kup gotowe spody zatem ;-) powodzenia i smacznego ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1