Poradnik kulinarny: Przepisy na wyśmienite dania ze SZPARAGAMI w roli głównej

21 Maja 2011

Mimo że w Polsce nie należą do najpopularniejszych warzyw, warto sięgnąć po szparagi, bo smakują doskonale. A najdorodniejsze są właśnie w maju.

szparagi

Niewiele osób wie, że szparagi to jedne z najstarszych roślin na świecie – podobno zajadał się nimi cały starożytny Egipt, później Grecja i Rzym. W tamtych czasach szparagi wykorzystywano jednak głównie w lecznictwie, ponieważ mają silne działanie moczopędne, uspokajające, przeciwbólowe i zawierają masę cennych składników odżywczych. Szparagi (zielone, białe, fioletowe) chronią organizm przed wolnymi rodnikami, są również źródłem wielu witamin (m.in. C, E, B1, B2) i kwasu foliowego, dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie przyszłej mamy. Nie bez znaczenia jest również fakt, że 100 g szparagów to jedynie około 20 kalorii. Szparagi zawsze obiera się z góry na dół i gotuje w wodzie (najlepiej z dodatkiem soli, cukru i masła) przez około 15 minut.

Szparagi w sosie beszamelowym

Składniki: dwa pęczki szparagów, 1 łyżka masła, garść startego sera żółtego, cztery spore plastry szynki parmeńskiej, sok z 1 cytryny, sól, cukier, (na sos beszamelowy) – 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 0,4 l mleka, gałka muszkatołowa, sól, cukier

Wykonanie: szparagi dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i starannie obrać od połowy w dół. Przygotowane szparagi zawiązać w dwa, trzy pęczki. Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, dodać łyżkę masła, posolić i pocukrzyć do smaku. Szparagi wrzucić do gotującej się wody na około 10 minut. Nie rozgotować! Po ugotowaniu warzywa wyjąć na sitko i zahartować zimną wodą. Końcówki odciąć nożem. Przygotować sos. Do garnka wrzucić łyżkę masła, poczekać aż się roztopi. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zalać zimnym mlekiem i wymieszać. Uwaga! Można dodać więcej mąki lub mleka, tak, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawić solą, cukrem i gałką muszkatołową. Gotowe szparagi podzielić na cztery równe kępki, każdą owinąć szynką. Ułożyć ściśle w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze około 170 stopni przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia wierzchu.

 

Strony

Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

marta
(Ocena: 5)
2016-06-24 12:54:51

re: Poradnik kulinarny: Przepisy na wyśmienite dania ze SZPARAGAMI w roli głównej

ja uwielbiam szaragi w panierce z mielonego zlnu z oleofarmu, meeega sprawa polecam wszystkim

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-21 18:59:36

uwielbiam zupę ze szparagów z klopsikami ^^ moja mama robi najlepszą :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-21 13:30:47

najlepszy jest zupa-krem ze szparag ;O posypane grzankami i ta góra z tymi listkami ;) bo tylko polowe sie miksje!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-21 09:05:35

najlepsze sa z sosem holenderskim :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1