Od dawien dawna jajka były podstawą europejskiej, w tym również polskiej kuchni. Lubimy jajka na twardo, miękko, sadzone, faszerowane, jajecznicę... Z jajek można wyczarować również wykwintne dania – wystarczy przypomnieć, że modę na lekkie omlety zapoczątkowała u nas królowa Maria Kazimiera Sobieska. Tajemnica jajek jest prosta: zawsze smakują.
Naleśniki z orzechami i miodem
Składniki: (na ciasto) – półtorej szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 3 jajka, pół szklanki gazowanej wody mineralnej, mała łyżeczka cukru, sól, (na nadzienie) – miód, posiekane orzechy, masło
Wykonanie: białka oddzielić od żółtek. Mleko wymieszać z przesianą mąką, cukrem i żółtkami na gładką masę, dolać wodę. Wszystko dobrze wyrobić na jednolite ciasto – najlepiej mikserem. Odstawić na pół godziny. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy naleśnikowej, delikatnie wymieszać. Patelnię natłuścić kawałkiem słoniny. Kiedy patelnia się rozgrzeje, zacząć smażyć naleśniki: powinny być nieco grubsze niż ze zwykłego ciasta. Zrobić farsz – miód lekko podgrzać (w tym celu najlepiej jest wstawić słoik do garnka z ciepłą wodą), a następnie posmarować nim gotowe naleśniki. Posypać grubą warstwą posiekanych orzechów. Złożyć w „chusteczkę” (na dwa, w trójkąt), podać natychmiast.
Omlet po chińsku
Składniki: 6 jajek, 20 dag niedużych pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki kiełków soi albo fasoli mung, pół niedużego selera korzeniowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, garść posiekanej natki pietruszki, sok, starta skórka z połówki cytryny, oliwa lub olej
Wykonanie: pieczarki oczyścić i drobno pokroić, a potem skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut. Kiełki (albo fasolę), cebulę oraz natkę drobniutko posiekać. Na tarce zetrzeć seler. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z rozdrobnionymi jarzynami, łyżeczką sosu sojowego i ze skórką cytrynową. Następnie dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Omlet smażyć na tłuszczu na dużej patelni.
Jajeczne kotlety
Składniki: 8 jajek, 2 czerstwe kajzerki lub pół bagietki, 1 cebula, garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, tymianek), mleko, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: kajzerki (lub bagietkę) namoczyć w mleku. Gdy napęcznieją, odcisnąć płyn. Sześć jajek ugotować na twardo, następnie obrać i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce tłuszczu. Bułkę wymieszać z cebulą, dodać dwa surowe jajka i posiekaną zieleninę oraz posiekane wcześniej jajka. Doprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotlety, potem panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Redłowski jajecznik
Składniki: 8 jajek, po 2 czerwone i żółte papryki, 1 duża cebula, 2 duże pory (same białe części), garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki), 2 łyżki margaryny, pół szklanki mleka, może być garść startego żółtego sera, sól, pieprz
Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, papryki rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienki makaronik. Oczyścić pory, pokroić w półkrążki. Cebulę, paprykę oraz pory zeszklić na tłuszczu, a potem lekko ostudzić. Jajka ubić z mlekiem, solą i pieprzem. Dodać uduszone wcześniej jarzyny. Wszystko razem wymieszać i wylać na patelnię, ewentualnie można posypać startym żółtym serem. Smażyć na jasnozłoty kolor. Usmażony omlet można, w miarę upodobań, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Przed podaniem posypać zieleniną.
Jajka na twardo w pomidorowym sosie
Składniki: 3 jajka, po 1 łyżce masła i mąki, niecała szklanka bulionu, ćwierć szklanki słodkiej śmietanki (30-36 proc.), 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ewentualnie garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek), sól, pieprz
Wykonanie: jajka ugotować na twardo. W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę, wymieszać. Powoli wlać chłodny bulion. Następnie dodać przecier pomidorowy i śmietankę. Wszystko dobrze rozmieszać, aż sos będzie gładki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół. Podawać w sosie, najlepiej z surówką.
Jajka faszerowane rybą
Składniki: 4 jajka, po 1 łyżce majonezu i śmietany, 10 dag wędzonego lub gotowanego dorsza, natka pietruszki, 8 małych kromek bagietki (ew. tosty), 2 marynowane śliwki, sól, pieprz
Wykonanie: jajka ugotować na twardo. Kromki przyrumienić (najlepiej w tosterze). Po ostudzeniu jajek w zimnej wodzie, delikatnie przeciąć je wzdłuż, wyjąć żółtka. Drobno posiekać rybę razem żółtkami. Następnie dodać śmietanę, majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Białka ułożyć na grzance (można je trochę ściąć, żeby dobrze leżały). Otwory po żółtkach wypełnić masą jajeczno-rybną. Potrawę można przybrać gałązkami zielonej pietruszki i kawałkami marynowanych śliwek.
Jajka pieczone w kokilkach
Składniki: 1 jajko, 12 dag pokrojonych w kostkę pomidorów obranych ze skóry, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, jedna drobno posiekana dymka, po 1 łyżeczce posiekanej naci pietruszki i czerwonego octu winnego, 1 łyżka kaparów, 2 kapelusze pieczarek, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie: wszystkie składniki – oprócz jajka – wrzuć na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć powoli aż wydzielający się sos całkowicie odparuje. Przełożyć do żaroodpornej kokilki, teraz wbić do niej jajko. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5-10 minut. Po upieczeniu posypać solą i pieprzem, podawać natychmiast. Składniki na jedną porcję.
A może klopsy z jajek? Przepis znajdziesz tutaj.
Julia Wysocka
Zobacz także:
Lubimy jajka, ale czy można je jeść bezkarnie bez uszczerbku na zdrowiu?
Przepis na maseczkę do włosów z jajka
Z jajek nie tylko można zrobić pyszne potrawy. Mogą również poprawić urodę!