Poradnik Kulinarny: Przepisy na wyśmienite dania z jajek (PYCHA!)

14 Maja 2011

Z jajek można stworzyć naprawdę pyszne dania, którymi będzie się zajadać cała rodzina.

jajeczko

Od dawien dawna jajka były podstawą europejskiej, w tym również polskiej kuchni. Lubimy jajka na twardo, miękko, sadzone, faszerowane, jajecznicę... Z jajek można wyczarować również wykwintne dania – wystarczy przypomnieć, że modę na lekkie omlety zapoczątkowała u nas królowa Maria Kazimiera Sobieska. Tajemnica jajek jest prosta: zawsze smakują.

Naleśniki z orzechami i miodem

Składniki: (na ciasto) – półtorej szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 3 jajka, pół szklanki gazowanej wody mineralnej, mała łyżeczka cukru, sól, (na nadzienie) – miód, posiekane orzechy, masło

Wykonanie: białka oddzielić od żółtek. Mleko wymieszać z przesianą mąką, cukrem i żółtkami na gładką masę, dolać wodę. Wszystko dobrze wyrobić na jednolite ciasto – najlepiej mikserem. Odstawić na pół godziny. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy naleśnikowej, delikatnie wymieszać. Patelnię natłuścić kawałkiem słoniny. Kiedy patelnia się rozgrzeje, zacząć smażyć naleśniki: powinny być nieco grubsze niż ze zwykłego ciasta. Zrobić farsz – miód lekko podgrzać (w tym celu najlepiej jest wstawić słoik do garnka z ciepłą wodą), a następnie posmarować nim gotowe naleśniki. Posypać grubą warstwą posiekanych orzechów. Złożyć w „chusteczkę” (na dwa, w trójkąt), podać natychmiast.

Omlet po chińsku

Składniki: 6 jajek, 20 dag niedużych pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki kiełków soi albo fasoli mung, pół niedużego selera korzeniowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, garść posiekanej natki pietruszki, sok, starta skórka z połówki cytryny, oliwa lub olej

Wykonanie: pieczarki oczyścić i drobno pokroić, a potem skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut. Kiełki (albo fasolę), cebulę oraz natkę drobniutko posiekać. Na tarce zetrzeć seler. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z rozdrobnionymi jarzynami, łyżeczką sosu sojowego i ze skórką cytrynową. Następnie dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Omlet smażyć na tłuszczu na dużej patelni.

Jajeczne kotlety

Składniki: 8 jajek, 2 czerstwe kajzerki lub pół bagietki, 1 cebula, garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, tymianek), mleko, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz

Wykonanie: kajzerki (lub bagietkę) namoczyć w mleku. Gdy napęcznieją, odcisnąć płyn. Sześć jajek ugotować na twardo, następnie obrać i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce tłuszczu. Bułkę wymieszać z cebulą, dodać dwa surowe jajka i posiekaną zieleninę oraz posiekane wcześniej jajka. Doprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotlety, potem panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 18:16:43

twUgOj zmhfdqromuby

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-17 13:35:10

UkeYI3 wpcythvhoznc

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-16 11:31:24

Wow, your post makes mine look febele. More power to you!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-03 22:14:14

mmMMm pewnie w trakcie jedzenia jednego z tych ,,nalesnikow,, musialabym wypic reszte wody z butelki xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-18 20:00:01

beznadziejne przepisy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-17 14:55:41

a obrazki?? ja chcę obrazki!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-16 23:51:15

a pasta jajeczna? Przepyszna jest na kanapkę!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 21:53:36

znam swietna stronke, na ktorej rozdaja darmowe gadzety dla każdego! piszcie po wiecej szczegolow na dudik12/malpa/wp.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 12:54:31

omlate chinski to raczej kurczak i krewetki..hm hm.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 08:06:11

jestem na dukanie myslalam ze znajde tu przepis na pierwszą faze ale nie bardzo

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 11:10:26

Lubie to :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 11:35:41

Szkoda że do tej pory nie nauczyłaś się poprawnej ortografii ;p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 15:29:01

a gdzie tu niby jest błąd ortograficzny ?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-15 11:17:11

''kożyści''

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-15 11:39:03

Hahahahahahhahahahaaaa:D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz